Påskemat uten egg

Her er din guide til hvordan du kan lage alle rettene til påskens frokost, lunsj og brunsj helt uten egg. Vi snakker omelett, “eggerøre”, quiche, arme riddere og hele pakken!
Oppskriftene erstatter egg på ulike vis, men noen nøkkelingredienser som går igjen er:
Silketofu – en mykere tofuvariant enn den vi bruker til wok og fritering og slikt. Fås kjøpt i internasjonale matvarebutikker (fornuftig pris) og i den asiatiske seksjonen av godt assorterte dagligvarebutikker (en god del høyere pris. Supert i quiche og eggerøre uten egg.
Kikertmel – som mel i tørr form, men kombinert med væske og deretter kokt, bakt eller stekt oppfører det seg veldig som egg i konsistens, og litt i smak. Smaker ikke godt rått, så må alltid varmebehandles før bruk. Fås kjøpt i internasjonale matvarebutikker (se etter ‘gram flour’ eller ‘chickpea flour’) til lav pris, eller fra hyllen med allergivennlige varer i godt assorterte dagligvarebutikker samt helsekost (høyere pris).
Banan, maisstivelse, potetmel og kikertlake – andre ingredienser som brukes til å erstatte egg i bakst.
Kala namak, “svart salt”, – en type salt som gir lukt og smak som egg, som kan tilsettes i små doser til quicher og slikt. Jeg har kun sett det på økologiske butikker i det siste.
Næringsgjær og miso – umamirike råvarer som gir masse god smak til rettene. Fås kjøpt i helsekostbutikker og økologiske matvarebrutikker. Er du heldig kan du finne miso i godt assorterte dagligvarebutikker samt asiatiske butikker også.
Gurkemeie – for gulfargen…










Flere oppskrifter
-
Ovnsbakt havregrøt X gulrotkake
Hva får du om du kombinerer ovnsbakt havregrøt og gulrotkake? Jo, nå skal du høre.
-
Blendet og bakt havregrøt
(Pene ord for “kake til frokost”)
-
Arme riddere
Veganske arme riddere – uten egg – og med kun helt vanlige ingredienser.