Spicy “ramen”

Jeg føler at ramen-oppskrifter er noe superhellig, som man helst ikke skal begi seg ut på før man har gått på kurs ca. like lang tid som det tar å bli pilot. Og det er jeg rett og slett ikke tålmodig nok til.
Så her er en variant jeg liker godt – der jeg tar noen snarveier som i hovedsak går ut på å bruke råvarer jeg allerede har hjemme, istedenfor å dra til en internasjonal matbutikk og kjøpe masse greier jeg kun ville ha brukt i nettopp denne retten.
Snarveiene inkluderer at jeg bruker bruk miso (fordi det er det jeg har) istedenfor hvit, at jeg bruker grønnsakskraft istedenfor å lage en egen kraft, tahini istedenfor asiatisk sesampaste, Midsummer hot sauce istedenfor asiatisk chilipaste etc.
Resultatet blir uansett skikkelig bra, med masse umami, en god dose chili, og gode toppinger som fint kan varieres. Får du tak i pak choi, for eksempel, så tipper jeg det smaker bedre enn brokkolien jeg endte opp med.





Spicy ramen (vegansk)
Ingredients
- 2 ss asiatisk sesampaste kan erstattes av tahini
- 1 ss miso
- 1 ss fermentert chilipaste eller chilisaus
- 1 ss soyasaus
- 0,5 dl usøtet mandelmelk
- 1 sjalottløk
- 1 hvitløksfedd
- 2 cm ingefær
- 200 g tykke hvetenudler udonnudler, eller noen som er merka ramen
- olje til steking
- 5 dl grønnsakskraft vann med buljongterning eller tilsvarende
- 1 ss sesamolje
Forslag til toppinger:
- dampet brokkoli
- vårløk
- revet gulrot
- sesamfrø
- chiliflak
- fritert tofu se lenke til oppskrift under "notes"
Instructions
- Rør sammen sesampaste, miso, chilipaste, soyasaus og mandelmelk i en liten bolle.
- Finhakk sjalottløk, riv eller finhakk hvitløk og ingefær. Gjør klar eventuelle toppinger.
- Gjør klar kokevann til nudlene, slik at du kan legge nudlene oppi når suppen nærmer seg ferdig (sjekk pakken for koketid).
- Varm opp litt olje til medium/høy temperatur i en gryte. Ha i sjalottløk, hvitløk og ingefær, og surr det i et par minutter.
- Hell på kraft og misoblandingen, la det koke opp, og deretter småkoke i 5-6 minutter.
- Hell i sesamolje, og smak eventuelt til med litt mer soyasaus eller chilipaste.
- Ha nudlene i suppeskåler. Hell et par øser suppe over, og ha gode toppinger oppå der igjen. Jeg synes det er ekstra godt med litt vårløk, sesamfrø og chiliflak helt på toppen.
Flere oppskrifter
-
Jackfruit i peanøttsaus
Nydelig bowl med kremet saus, stekt jackfruit og ovnsbakt søtpotet.
-
Tofu i grønn curry
Brokkoli, paprika, kål, sprøstekt tofu, grønn currypaste og kokosmelk, i en herlig rett som du lager på 40 minutter.
-
Nudler og tofu i peanøttsaus
Denne oppskriften kombinerer to av favorittene mine: sprøbakt tofu og kremet peanøttsaus. Retten blir servert med nudler og ferske grønnsaker, og du kan fint variere grønnsakene etter hva du har inne. Strengt tatt nudlene også (bruk gjerne ris, f.eks.).