Knekkebrød med valnøtter

Knekkebrød med valnøtter

Hjemmelagde knekkebrød er knallgode, og i tillegg er det å bake dem en utmerket mulighet til å kvitte seg med innholdet i åpna pakker med nøtter, kjerner og frø.

Jeg følger sjelden en oppskrift til punkt og prikke – det viktigste her er å bevare forholdet mellom vann, mel, gryn og nettopp nøtter, kjerner og frø.

Fremgangsmåten er enkelt: du blander alt i en bolle, lar det stå litt slik at det sveller (vannet blir absorbert i alt det tørre), før du former tynne knekkebrød og steker dem. Når du har lagt dem to, tre ganger begynner du å kjenne igjen hvor vår røren skal være før svelling – og da blir den enda enklere å improvisere med de ingrediensene du har hjemme.

Det samme gjelder for stekingen; de første gangene du lager knekkebrød er det greit å følge stekeanvisning, men her kommer det veldig an på både tykkelsen og hvor sprø du liker knekkebrødene. Jeg prøver å få dem skikkelig tynne og stekt i overkant lenge, slik at et par av dem knekker i litt mindre biter. Da er jeg fornøyd. Dette lærer du deg også – og skulle du være uheldig å ta dem ut av ovnen for tidlig, da går det an å sette dem inn igjen litt. Det er ikke et komplisert sukkerbrød som skal bevares luftig, akkurat.

Knekkebrød med valnøtter

Sunne og smaksrike knekkebrød som passer med alt av pålegg.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 45 minutes
Svelling (minst) 10 minutes
Course bakst
Cuisine nordisk
Servings 40 knekkebrød

Ingredients
  

  • 125 g valnøtter eller andre nøtter
  • 200 g havregryn
  • 200 g havremel
  • 125 g gresskarkjerner eller andre kjerner, gjerne flere i kombinasjon
  • 1 ss valmuefrø eller andre frø
  • 1,5 ts salt
  • 2 ss næringsgjær kan sløyfes
  • 6 dl vann

Instructions
 

  • Grovhakk nøttene, bruk gjerne en foodprocessor og "pulse"-funksjonaliteten. Nøttene skal ikke være helt pulver, men ikke så store at de vil bli problematisk å smøre på knekkebrødene.
  • Ha nøtter, havregryn, havremel, kjerner, frø, salt og eventuelt næringsgjær i en bolle, og rør det fort sammen.
  • Hell i vann, rør det sammen, og la stå i minst 10 minutter slik at røren får svelle.
  • Kle to stekebrett med bakepapir. Forvarm stekeovnen til 165 grader (varmluft) eller 175 grader (over/under-varme). Det er enklest å bruke varmluft her, da kan du steke begge brettene samtidig.
  • Ha halvparten av røren på hvert stekebrett, og press ut så tynt du klarer. Jeg pleier å bruke en slikkepott som jeg dypper i vann underveis, du kan også legge et bakepapir oppå og kjevle det ut.
  • Stek i 10 minutter. Ta brettet/brettene ut, skjær ruter i den størrelsen du ønsker knekkebrødene, og sett inn i ovnen igjen. Jeg pleier å bruke pizzahjul til skjæringen, du kan også bruke en skarp kniv.
  • Stek i ca. 30 minutter. Her kommer steketiden bitte litt an på hvor tynne knekkebrødene er – og hvor sprø du liker dem. Jeg vil ha dem så tynne og sprø som mulig, og er ikke redd for at noen kanten nesten er brente, så jeg tar alltid litt godt i her.
  • Dersom du bruker varmluft (og ikke skal ha plass til et nytt brett i ovnen rett etter du stekte det første), kan du godt avkjøle knekkebrødene i ovnen med døren på gløtt.
  • "Knekk" knekkebrødene i ferdige biter etter hvor du skar dem opp. Når de er helt avkjølte har du dem over i knekkebrødboks (eller bare en helt vanlig, lufttett kakeboks) for oppbevaring.
Keyword knekkebrød

Flere oppskrifter



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating