Rydd ut av skuffen-granola
Eller frokostblanding, om du foretrekker det.
Helt ærlig, jeg vet ikke forskjell på betydningen av de to ordene, men jeg holder en knapp på frokostblanding, fordi det høres mer norsk og mindre fancy ut.
Uansett. Jeg er i gang med å bruke opp råvarene jeg har liggende etter julen; både det med kort holdbarhet i kjøleskapet, og disse tusen åpna posene i tørrvareskuffene.
Når det kommer til sistnevnte, så er de vanligste synderne hos med åpna poser med ulike nøtter og kjerner, som ikke holder seg like godt når de først er åpnet. I tillegg har jeg alltid mye havregryn, og etter julebaksten finnes det ofte en pose eller to med kokosmasse (samt puffet ris, men de har jeg ikke prøvd å ha i frokostblanding ennå).
Jeg har alt i en bolle, heller på litt olje, litt sirup og litt god smak, vender sammen og steker i ovn. Og vips har jeg en kjempegod granola som kan brukes med yoghurt, på toppen av smoothies, som knas på dessert eller plukkes rett fra glasset om nødvendig. Enkelt som bare det!
Det skikkelig fine med denne oppskriften, er at her er det virkelig rom for å ta de råvarene du sliter mest med å ha liggende. Havregryn kan erstattes av andre gryn, og du kan ha i en større mengde om du vil. Kokosmasse kan droppes, eventuelt kan du ha i kokosflak istedenfor, som er enda litt bedre. Mandler kan erstattes av andre nøtter (eller droppes), gresskarkjerner kan erstattes av andre kjerner (eller droppes). Du forstår tegningen.
Så lenge du ikke går så veldig langt unna det originale mengdeforholdet mellom tørre og våte ingredienser vil det gå fint, og her er det også noe slingringsmonn.
På toppen av alt; har du rosiner, tørka tranebær eller gojibær, eller annen tørka frukt liggende? Vend dem inn i frokostblandingen etter steking, så blir du kvitt dem på en veldig smaksrik måte.
Frokostblanding med kokos
Ingredients
- 100 g mandler
- 150 g havregryn
- 80 g kokosmasse
- 75 g gresskarkjerner
- 3 ss olje
- 3 ss sirup
- 0,5 ts salt
- 1 ts kanel
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 180 grader og kle et stekebrett med bakepapir.
- Grovhakk mandlene, enden for hånd eller bruk pulse-funksjonaliteten i en foodprocessor.
- Rør sammen mandler, havregryn, kokosmasse og gresskarkjerner i en bolle.
- Rør sammen olje, sirup, salt og kanel i en liten skål. Hell det over i de tørre ingrediensene, og vend det hele godt sammen.
- Fordel ut over stekebrettet, sett i ovnen og stek i 25-30 minutter. Vend på frokostblandingen etter 15 minutter. Den skal bli gyllen, men ikke brenne seg.
- Avkjøl helt før du har den på glass. Oppbevares i lukket glass eller kakeboks i romtemperatur.
Notes
Variasjonsmuligheter
- Havregryn kan erstattes av andre gryn, og du kan ha i en større mengde om du vil.
- Kokosmasse kan droppes, eventuelt kan du ha i kokosflak istedenfor, som er enda litt bedre.
- Mandler kan erstattes av andre nøtter (eller droppes).
- Gresskarkjerner kan erstattes av andre kjerner (eller droppes).
- Etter steking kan du vende inn tørket frukt og/eller bær, f.eks. rosiner eller tranebær.
Flere oppskrifter
-
Arme riddere
Veganske arme riddere – uten egg – og med kun helt vanlige ingredienser.
-
Linda sine bananlapper
Saftige og luftige lapper med banan, havre og en hemmelig ingrediens.
-
Ovnsbakt havregrøt med tranebær
Er det frokost? Er det kake? Er det begge? Denne nydelige hybrid-løsningen leverer uansett god morgenstemning.