Fransk pulled jackfruit-gryte

Fransk pulled jackfruit-gryte

Knallgod gryterett som både varmer og metter skikkelig godt. 

Jeg er litt usikker hva som direkte var inspirasjonen her, men det er en plass i Coq au vin og Beef Bourguignon-land, bare uten hane, vin, biff og (faktisk) sopp. Og jeg som elsker sopp. For å erstatte kjøttet bruker jeg jackfruit for smak og konsistens, og kikerter for protein. Istedenfor å la jackfruiten koke i en evighet (som kjøttet i originaloppskriftene), får den heller bruke litt tid i en marinade som gir den salt og røykt smak.

Deretter stekes den i en gryte med grønnsaker, før vi fyller opp med massevis av gode smaker. Etter en liten time med koking er retten nesten klar, det gjenstår bare å “pulle” jackfuiten og å tilsette de siste ingrediensene.

Jeg pleier å ha i kikerter mot slutten av koketiden, men likevel passe på at de får en stund i gryta – mer enn bare å bli gjennomvarme. Det er en balansegang dette her: koker de lenge i gryta får de all den gode smaken, men de kan “bikke over” og bli litt for myke for min smak. Jeg anbefaler rett og slett at du prøver deg fram. Det viktigste er uansett at de blir skikkelig varme.

Jeg synes potetstappe er helt overlegent ved siden av her. Er du ikke like stor fan som meg, vil det også fungere med kokt polenta, eventuelt ris. Du kan også servere gryta i skåler uten noe til, men da holder den nok bare til 2-3 porsjoner.

Fransk pulled jackfruit-gryte

Fransk pulled jackfruit-gryte

Varmende, smaksrik og mettende gryterett med mye godt i.
Prep Time 15 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 15 minutes
Course hovedrett
Cuisine fransk
Servings 4 porsjoner

Ingredients
  

  • 1 ts liquid smoke
  • 1 ts røkt paprikapulver 2
  • 2 ss lønnesirup ev. annen sirup eller brunt sukker
  • 1 boks jackfruit i vann eller lake ikke i sirup
  • 4 gulrøtter
  • 4 hvitløksfedd
  • 4 sjalottløk
  • 2 ss olje til steking
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts rosmarin
  • 1 ts oregano
  • 2 ss tomatpuré
  • 3 laurbærblad
  • 5 dl vann med grønnsaksbuljongterning ev. grønnsakskraft
  • 4 dl knuste eller hakkede tomater (1 boks/kartong)
  • 1 liten bunt persille
  • 4 dl kikerter (1 boks/kartong, eller 2 dl tørka som du bløtlegger og koker før bruk)
  • sitronsaft
  • salt
  • pepper
  • potetstappe til servering

Instructions
 

  • Rør sammen soyasaus, liquid smoke, røkt papriakpulver og 1 ss lønnesirup i en bolle. Ha i jackfruiten og la det marinere. Gjerne i flere timer om du rekker det – men i alle fall mens du gjør klar grønnsakene.
  • Vask eller skrell gulrøttene, og skjær dem i skiver. Finhakk hvitløken og skrell sjalottløkene.
  • Varm opp olje til medium temperatur i en stor gryte, og ha i gulrøtter, hvitløk og sjalottløker. La det surre i noen minutter, tilsett deretter jackfruiten. Dersom ikke all marinaden har trukket inn i den, har du også denne i gryten. Vend alt sammen.
  • Ha på paprikapulver, rosmarin, oregano, 1 ss lønnesirup og tomatpuré, og rør alt sammen. Ha deretter i laurbærblad, og hell på vann med buljongterning samt knuste tomater. Skru opp temperaturen litt, og la det koke opp.
  • Grovhakk persille og rør inn. Ha på lokk og la gryten koke i 45-50 minutter (her må du nok skru temperaturen ned litt igjen, så det ikke koker over).
  • Når jackfruitbitene er møre (og det merker du når du prøver dette steget), bruker du to gafler til å dra dem fra hverandre. I samme omgang kan du se etter laurbærbladene, og fiske dem ut av gryten.
  • Sil laken av kikertene, ha dem i gryten, og la det stå og putre noen minutter slik at masse av den gode smaken trekker inn i dem. Smak eventuelt til gryten med sitronsaft, salt og pepper, og server den med potetstappe.
Keyword gryterett, jackfruit

Flere oppskrifter

  • Pulled jackfruit-sandwich à la Mablis

    Pulled jackfruit-sandwich à la Mablis

    Verdens deiligste musikkfestival arrangeres helt tilfeldigvis i Stavanger. Mablis heter den, og er rett og slett en helt unik godhjerta plass. Jeg ble først forelska i festivalen under pandemien, da de arrangerte med kohorter, saccosekker og bordservering. Altså – tidenes festivalopplevelse for en introvert som…

  • Fransk pulled jackfruit-gryte

    Fransk pulled jackfruit-gryte

    Knallgod gryterett som både varmer og metter skikkelig godt.  Jeg er litt usikker hva som direkte var inspirasjonen her, men det er en plass i Coq au vin og Beef Bourguignon-land, bare uten hane, vin, biff og (faktisk) sopp. Og jeg som elsker sopp. For…

  • Pulled jackfruit BBQ-sandwich

    Pulled jackfruit BBQ-sandwich

    Vanvittig smaksrik og saftig jackfruit i burgerbrød. Perfekt når du egentlig har lyst på grillmat, men ikke helt orker å fyre opp grillen. 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating