Rødbeteburger
Store, ferske, norske rødbeter omtrent rett opp fra jorden er noe av det beste jeg vet om. De kan bakes i ovnen, stekes til chips, skjæres i tynne skiver og marineres til rødbeteravioli, og de kan skremme enhver veganer som ser skjærebrettet ditt til å tro at du har kuttet opp noe blodig.
Her har jeg bruk rødbeten i burgere – hvor den byr på både sødme, saftighet og ikke minst denne herlige fargen. På bildene er den servert i burgerbrød med en vegansk rømmedressing, salat og ketchup, samt noen ovnsstekte poteter.
Rødbeteburger
Ingredients
- 1 kartong (4 dl) kikerter eller 2 dl tørka*
- 1 rødbete
- 2 hvitløksfedd
- 4 stilker persille
- 4 stilker oregano
- 2,5 dl valnøtter
- 0,5 dl linfrø
- 1,25 dl havregryn
- 2 ss soyasaus
- burgertilbehør til servering
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 200 grader og gni en ildfast form inn med litt olje.
- Sil laken av kikertene og skyll dem i kaldt vann.
- Skrell rødbeten og skjær den i terninger, skrell hvitløksfeddene og grovhakk persille og oregano slik at du slipper lange stilker i foodprocessoren.
- Ha hvitløk. persille, oregano, nøtter, linfrø, havegryn og soyasaus i en foodprocessor. Kjør til du har en ganske jevn masse (nøttene trenger ikke bli totalt finhakket). Ha deretter i kikerter og rødbetebiter, og bruke “pulse”-funksjonen et par ganger slik at du får en grovhakket, klebrig masse som det går greit å forme burgere av.
- Form 4 burgere, fordel dem utover stekebrettet, og stek i ovnen i cirka 20 minutter. Snu gjerne på dem underveis, da blir de enda fastere i kantene.
- Servér burgerne med en gang, med godt burgertilbehør. Du kan fryse dem ferdig stekte, og ha dem på grillen eller varme dem opp i en stekepanne en annen gang.
Notes
Flere oppskrifter
-
Verdens beste aioli
Hva som gjør denne aiolien til verdens beste? Jo, nå skal du høre. Trikset for å få en ekstra god aioli er nemlig å bake hvitløken i ovnen før bruk. Da blir smaken mildere, rundere og bedre, og den myke konsistensen blander seg rett inn…
-
Basilikummajones
Supergod urtemajones som passer perfekt på burgere.
-
Rispapirbacon
Disse veganske baconkopiene er helt sprø!