Blomfish&chips
Back in the days da jeg spiste fisk, var fish & chips en av favorittene. Både den friterte paneringen, pommes fritten og ertene begeistret meg like mye, aller best servert med masse pepper og sitron. Selve fiskesmaken.. ikke så viktig. Ikke heller konsistensen, strengt tatt, men det er en annen historie.
I vegansk versjon er det vanlig å lage denne retten med tofu, der den paneres og friteres. Ulempen med dette er at tofuen ikke får så veldig spennende konsistens (den blir veldig tofu, rett og slett, nesten som rå tofu), så her mener jeg at det definitivt er forbedringspotensiale.
«Så hva med blomkål? Blomkål er jo suverent ovnsbakt og stekt, og det smaker strengt tatt like mye fisk som tofu gjør.», tenkte jeg, og satt i gang med denne nye varianten med panert og fritert blomkål. Den største bekymringen min var om blomkålen rakk å bli gjennomstekt etter noen minutter fritering, men det gjorde den heldigvis. Konsistensen ble helt perfekt synes jeg. Det er også verdt å notere seg at selv om tofu (og fisk) i motsetning til blomkål er rik på protein, er det masse protein i denne retten pga ertene.
En siste ting før du starter:
selv om dette ikke er “full on” fritering med frityrgryte, er det viktig å passe godt på når du friterer:
- ha kontroll på at oljen ikke blir for varm. Start heller litt for lavt og jobb deg oppover til perfekt temperatur
- bruk en solid, tykkbunnet gryte, og ha klar lokk og/eller brannteppe om det blir skummelt
- følg med på gryta hele veien
- unngå plastredskaper i gryta, de kan smelte
Tips: vil du ha litt smak av hav i denne retten? Tilsett litt kelp-granulat eller finhakka noriark i røren med blomkålbukettene.
Vegansk fish ‘n’ chips
Ingredients
- pommes frites
- 1 blomkål
- 3 dl hvetemel
- 1 ts salt
- 0,5 ts pepper
- 1 ss maisstivelse
- 0,5 ts natron
- 2 dl øl
- 0,5 sitron
- raps- eller solsikkeolje til fritering
Ertestuing:
- 400 g frosne erter
- 3 stilker mynte
- 2 ss vegansk margarin
- 0,5 sitron
- salt
- pepper
Instructions
- Tilbered pommes frites etter anvisning på pakken. Dersom du ikke gjør dette i stekeovn kan du sette den på 200 grader, og gjøre klar en ildfast form eller et brett med bakepapir. Dette skal brukes for å holde de stekte blomkålbitene varme fram til servering.
- Finn fram en tykkbunnet gryte med lokk til.
- Del blomkålen i relativt små buketter. Rør sammen hvetemel, salt, pepper, maisstivelse og natron i en bolle. Ha i øl og visp det sammen til en jevn røre. Ha i blomkålbukettene.
- Varm opp godt med olje til medium temperatur i gryta. Legg en tallerken med litt kjøkkenpapir ved siden av.
- Ha et par blomkålbuketter i om gangen, og la de steke i oljen til de er fine og gylne (4-5 minutter). Overfør dem til bakepapir/ildfast form, og hold dem varme i ovnen. Gjenta med alle bukettene.
- Skjær den halve sitronen i skiver.
- Servér fritert blomkål med pommes frites, sitronskiver og ertestuing (oppskrift under).
Ertestuing:
- Tin ertene på kjøkkenbenken. Finhakk myntebladene.
- Smelt margarinen i en gryte på medium temperatur. Ha i erter og mynte, og la det surre i 10 minutter. Mos kjapt med en gaffel eller en stavmikser (eller i en foodprocessor), press i sitronsaft, og smak til med salt og pepper.
Flere oppskrifter
-
Sticky toffee pudding
Klissete og knallgod karamellkake helt uten egg og melk.
-
Blomfish&chips
Back in the days da jeg spiste fisk, var fish & chips en av favorittene. Både den friterte paneringen, pommes fritten og ertene begeistret meg like mye, aller best servert med masse pepper og sitron. Selve fiskesmaken.. ikke så viktig. Ikke heller konsistensen, strengt tatt,…
-
Vegansk shepherds pie
Det er noe med potetstappe. Når vi lager det på kurs blir alltid folk glade. Når jeg bruker det i en oppskrift blir alltid leserne begeistret. Og altså – en lysegul, nesten hvit, most matrett – hvordan kan den gjøre det så godt på Instagram?