Bagels
Når det kommer til småbrød, så tror jeg bagels er min favoritt. Det er close altså, mellom bagels, rundstykker og frokostbrød. Kanskje ciabatta og egentlig. Joda. Småbrød er godt. Og bagels er veldig godt.
Det tar litt tid å lage, da bagelsene både skal kokes og stekes. Men har jeg tid synes jeg det er veldig gøy, og siden jeg ikke er en profesjonell baker blir jeg alltid like begeistret for hvordan de tilsynelatende mislykka deigringene jeg lager blir seende så pene ut til slutt.
Og det beste av alt med bagels? De blir til kjempegod frokost i flere dager om du bruker brødristeren – og ingenting er vel bedre enn en nyristet bagel med kremost? Bagels fungerer også glimrende etter et opphold i fryseren, men da synes jeg at de i alle fall må i brødristeren før servering. Derfor pleier jeg å skjære dem i to allerede før jeg fryser dem ned – så er de klare til å spises nesten før jeg rekker å trakte kaffe.
Bagels
Ingredients
- 1 ss tørrgjær
- 1,5 ss sukker
- 2 ts salt
- 3 dl romtemperert vann
- 500 g hvetemel + ekstra til utbaking
- valmuefrø eller andre frø til topping
Instructions
- Ha gjær, sukker, salt og vann i en bolle, la det stå i et par minutter slik at du ser at gjæren begynner å reagere. Tilsett mel og elt godt sammen til en smidig deig. Bruk gjerne kjøkkenmaskin med eltekrok om du har – da blir deigen enda bedre.
- Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og sett til heving i cirka en time.
- Kle et stekebrett med bakepapir.
- Når deigen er ferdig hevet har du litt mel på kjøkkenbenken, og velter deigen over. Del den i åtte cirka like store emner. Rull hver av dem til en bolle. Lag bollene til ringer ved å lage et hull i midten av hver bolle, og bevege en fing gjennom slik at hullet blir større.
- Legg de åtte bollene over på stekebrettet, ha håndkleet over igjen og la dem heve mens du gjør klar resten.
- Forvarm stekeovnen til 200 grader varmluft eller 220 grader under- og overvarme. Kok opp vann i en gryte, finn fram en hullsleiv og eventuelt andre redskap til å hjelpe deg med å koke bagelsene. Ha valmuefrø utover på en tallerken.
- Ha én eller to bagels i vannet om gangen, la dem koke til de flyter opp. Snu på dem underveis om du rekker det. Ha hver bagels over på tallerknen med valmuefrø slik at den ene siden blir dekket ganske godt, legg dem deretter over på stekebrettet med valmuefrøene opp. Gjenta med alle bagelsene.
- Sett stekebrettet i ovnen og bag til bagelsene er gylne, det tar cirka 20 minutter. Avkjøl på rist.
Flere oppskrifter
-
Hvitløkspinner
Disse er enormt gode som tilbehør til pasta, suppe eller salat, eller servert som en tapasrett (gjerne med hvitløksdipp til).
-
Havrescones med gresskarkjerner
Scones er et genialt bakverk, spør du meg, fordi fra jeg får lyst på dem til de står på bordet pleier det å gå mindre enn en time. Ingen heving, ingen planlegging (uten ev. handling), og jeg har stort sett ingredienser hjemme som jeg kan…
-
Pølsebrød og burgerbrød fra Sykt billig
Disse brødene passer perfekt til frysing, så lag gjerne dobbel porsjon mens du er i gang.
4 thoughts on “Bagels”
Leave a Reply
Prøvde disse nettopp, veldig gode!
Så hyggelig å høre 🙂 Kjekt du prøvde oppskriften!
går det an å lage dem grove?
Jepp, bytt ut litt av melet med grovt mel 🙂 Her har jeg en variant med havregryn og: https://vegetarbloggen.no/2015/03/05/havrebagels/