Grove pannekaker

Grove pannekaker

Er du klar til å imponere stort på pannekakespørsmål på quiz? Her har jeg samlet noen artige fakta du kanskje ikke visste om denne nydelige matretten. Scroll forbi for å komme til oppskriften hehe. Ingen blir sure av den grunn (pluss jeg finner det jo strengt tatt ikke ut).

Pannekaker har eksistert i årtusener, faktisk. Ikke så rart kanskje, de er jo veldig gode. Forskere har faktisk funnet pannekaker i magen til Otzi the Iceman, som daterer 5300 år tilbake. Andre mener at de allerede spiste pannekaker i steinalderen, da snakker vi 30 000 år siden!

I det gamle Hellas og Roma var de fjonge på det, og laget pannekaker av hvetemel, olivenolje, honning og surmelk. Ingen egg, i alle fall. Det skal de ha. De antikke greske poetene, Cratinus og Magnes, skrev dikt om pannekaker.

Shakespeare har også skrevet om pannekaker – han omtalte dem i alle fall i sine berømte skuespill. I England hadde de i gamle dager sin egen vri på pannekakene – der ble de nemlig smaksatt med krydder, rosevann, sherry og epler.

Navnet “pannekake” stammer fra 1400-tallet, men ble vanlig i Amerika i det nittende århundret, der de gjerne ble lagd med bokvete- eller maismel. Pannekakene har blitt kalt indiske kaker, hakkekaker, johnnycakes, reisekaker, bokhvetekaker, bokhvete, takkekaker og klaffjakker (direkte hentet fra Google translate).

President Thomas Jefferson elsket pannekaker så høyt at han sendte en spesiell oppskrift til hjembyen sin fra Det hvite hus.

Fristet? Her er en herlig vri fra meg – på litt grovere pannekaker med en ørliten smak av peanøtter.

Grove, veganske pannekaker

Prep Time 5 minutes
Cook Time 15 minutes
Svelling 15 minutes
Total Time 35 minutes
Course pannekaker
Servings 6 stk.

Ingredients
  

  • 3 dl soyamelk
  • 2 ts eplesidereddik
  • 1 ss peanøttsmør
  • 2 ss olje
  • 2,5 dl fullkornshvetemel
  • 0,5 dl havremel eventuelt havregryn
  • 3 ts bakepulver
  • 2 ss sukker
  • bitte litt salt
  • bitte litt vaniljepulver
  • olje eller vegansk margarin til steking
  • eventuelt bær og nøtter til servering

Instructions
 

  • Rør sammen soyamelk og eddik, la det stå i noen minutter slik at det tykner litt. Rør deretter inn peanøttsmør og olje.
  • Mål opp de tørre ingrediensene, ha dem over i bollen, og visp det raskt sammen til en jevn røre. Ikke visp for mye – da kan pannekakene blir seige, og det vil du ikke.
  • La røren svelle i 15 minutter.
  • Varm opp litt olje eller vegansk margarin til medium til høy temperatur i en stekepanne. Jeg pleier å begynne på medium og jobbe meg oppover. Ha i en liten øse av røren, og stek til det begynner å boble på overflaten og kantene tørker litt. Snu pannekaken og stek den ferdig på den andre siden. Gjenta med resten av røren.
  • Pannekakene smaker skikkelig god med bær og hakka nøtter, du kan også servere dem med vegansk margarin og lønnesirup. Eller banan. Eller blåbærsyltetøy. For eksempel.
Keyword grove pannekaker

Flere oppskrifter

  • Superenkle bananlapper

    Superenkle bananlapper

    Lettlagde og smaksrike, med 3-4-5 ingredienser!

    Les mer

  • Linda sine bananlapper

    Linda sine bananlapper

    Saftige og luftige lapper med banan, havre og en hemmelig ingrediens. 

    Les mer

  • Tynne veganske pannekaker

    Tynne veganske pannekaker

    Jeg elsker pannekaker i allslags varianter, og har funnet en rekke måter å erstatte egg i dem på. Egg har nemlig flere funksjoner i matlaging, og kanskje spesielt i pannekaker. Her virker det nemlig både som bindemiddel, det gjør pannekakene saftige, og det gjør dem…

    Les mer



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating