Bønnegryte fra Jamaica

Bønnegryte fra Jamaica

På dagens læreplan står det hjemmelaget krydderblanding. Lett, tenker du sikkert, blande sammen litt krydder og ferdig, akkurat som når jeg lager mitt eget tacokrydder. 

Men vi skal bli bitte litt mer avanserte.

Å lage sin egen krydderblanding blir mer og mer vanlig, og spesielt tacokrydderet vet jeg nesten ikke om folk som kjøper i butikk lenger. Det er mer digg å lage sitt eget uten salt og sukker. Men vi kan dra det litt lenger – bruke hele frø som du har i en morter istedenfor å bruke malt krydder. Da blir det rett og slett ferskere, og du får mye mer smak. Og for å gjøre det ekstra interessant rister vi frøene litt i en tørr stekepanne før vi morter dem, da kommer enda mer aroma frem, og vi får enda litt mer smak av krydderblandingen.

Krydderblandingen bruker vi for å få den unike smaken av denne bønnegryten fra Jamaica – men du kan fint bruke samme teknikk til andre krydderblandinger også.

Bønnegryte fra Jamaica

Prep Time 10 minutes
Cook Time 45 minutes
Bløtlegging 8 hours
Total Time 8 hours 55 minutes
Course hovedrett
Cuisine jamaica
Servings 6 porsjoner

Ingredients
  

  • 500 g tørka black eyed peas
  • 2 sjalottløk eller 1 vanlig løk
  • 2 kinesisk hvitløk eller 4 hvitløksfedd
  • 2 røde chili
  • 1 liten bunt timian
  • 6 poteter
  • 2 ss olje
  • krydderblanding oppskrift under
  • 2 ts salt
  • 1 l vann
  • 4 dl kokosmelk
  • 1 sitron
  • ev ris og litt bladpersille til servering

Krydderblanding:

  • 2 ss spisskummenfrø ev malt spisskummen
  • 2 ss sennepsfrø
  • 2 ss korianderfrø
  • 1 ss bukkehornkløver
  • 2 ts allehåndefrø ev malt allehånde

Instructions
 

  • La bønnene ligge i godt med vann over natten. Sil av vannet.
  • Finhakk sjalottløk, hvitløk, chili og timian. Skrell potetene og skjær dem i terninger.
  • Varm opp oljen til medium varme i en stor gryte. Ha først i sjalottløk, og la den surre i et par minutter. Tilsett deretter hvitløk, chili, timian og halvparten av krydderblandingen (oppskrift under), og surr videre i 3-4 minutter. Ha i mer olje om det blir tørt.
  • Ha i bønner, salt, vann, kokosmelk og sitronsaft, og la det hele koke opp. Når gryten har kokt i 15 minutter har du i potetterningene. Kok til de og bønnene er møre, smak eventuelt til med litt mer salt og krydderblanding.
  • Servér retten rykende varm, gjerne sammen med litt ris og bladpersille.

Krydderblanding:

  • Rist alle ingrediensene i en tørr stekepanne i 3-4 minutter, til det begynner å lukte godt. Avkjøl krydderne, ha dem deretter over i en morter og knus alt sammen til en jevn krydderblanding.
Keyword gryterett

Flere oppskrifter

  • Aloo gobi

    Aloo gobi

    Dette er en av mine favoritter fra det indiske kjøkken, mye fordi poteter og blomkål er blant de beste råvarene jeg vet om.

  • Spinatkorma

    Spinatkorma

    Denne oppskriften ramlet inn i hodet mitt i fjor sommer da jeg hadde shoppestopp på mat for første gang. Det var så godt som tomt for ferske grønnsaker i kjøleskapet (og kjøkkenhagen). Litt ulik løk og en halv pose frossen spinat var alt jeg fant. 

  • Søtpotet med indisk daal fra Sykt billig

    Søtpotet med indisk daal fra Sykt billig

    Søtpotet er sykt godt i indiske gryter, men her gjør vi en liten vri på det hele og legger gryta oppi søtpoteten. Det er nemlig sånn at bakt søtpotet er noe av det aller beste som finnes, og kan til og med løfte noe så…



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating