Go Back

Bønnegryte fra Jamaica

Prep Time 10 minutes
Cook Time 45 minutes
Bløtlegging 8 hours
Total Time 8 hours 55 minutes
Course hovedrett
Cuisine jamaica
Servings 6 porsjoner

Ingredients
  

  • 500 g tørka black eyed peas
  • 2 sjalottløk eller 1 vanlig løk
  • 2 kinesisk hvitløk eller 4 hvitløksfedd
  • 2 røde chili
  • 1 liten bunt timian
  • 6 poteter
  • 2 ss olje
  • krydderblanding oppskrift under
  • 2 ts salt
  • 1 l vann
  • 4 dl kokosmelk
  • 1 sitron
  • ev ris og litt bladpersille til servering

Krydderblanding:

  • 2 ss spisskummenfrø ev malt spisskummen
  • 2 ss sennepsfrø
  • 2 ss korianderfrø
  • 1 ss bukkehornkløver
  • 2 ts allehåndefrø ev malt allehånde

Instructions
 

  • La bønnene ligge i godt med vann over natten. Sil av vannet.
  • Finhakk sjalottløk, hvitløk, chili og timian. Skrell potetene og skjær dem i terninger.
  • Varm opp oljen til medium varme i en stor gryte. Ha først i sjalottløk, og la den surre i et par minutter. Tilsett deretter hvitløk, chili, timian og halvparten av krydderblandingen (oppskrift under), og surr videre i 3-4 minutter. Ha i mer olje om det blir tørt.
  • Ha i bønner, salt, vann, kokosmelk og sitronsaft, og la det hele koke opp. Når gryten har kokt i 15 minutter har du i potetterningene. Kok til de og bønnene er møre, smak eventuelt til med litt mer salt og krydderblanding.
  • Servér retten rykende varm, gjerne sammen med litt ris og bladpersille.

Krydderblanding:

  • Rist alle ingrediensene i en tørr stekepanne i 3-4 minutter, til det begynner å lukte godt. Avkjøl krydderne, ha dem deretter over i en morter og knus alt sammen til en jevn krydderblanding.
Keyword gryterett