Klassiske norske kjøttkaker – helt vegansk

Klassiske norske kjøttkaker – helt vegansk

Når jeg lager veganske “kjøttkaker”, synes jeg det er kjekt å gjøre det uten å bruke kjøtterstatningsprodukter.

 

Til denne varianten bestemte jeg meg for å bruke så mange lokale råvarer som mulig, kortreist, økologisk og sunt. Ofte ser jeg jo gjerne til sørligere breddegrader når jeg lager mat, men denne gangen skulle det være et solid nordisk preg på det hele. I selve kjøttkakene brukte jeg linser, hasselnøtter, sjalottløk, havregryn og friske urter. Jeg valgte å servere de med potetstappe, brun saus, tyttebær, einebær og mer urter.

Klassiske norske kjøttkaker – helt vegansk

Når du har lyst på kjøttkaker, men ikke egentlig.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 25 minutes
Course hovedrett
Cuisine norsk
Servings 2 porsjoner

Ingredients
  

  • 1 kartong (ca. 4 dl) grønne eller brune linser ev. 2 dl tørka som du koker før bruk
  • 1 ss linfrø
  • 2 ss varmt vann
  • 1 dl hasselnøtter
  • 1 sjalottløk
  • 2 stilker timian
  • 2 stilker bladpersille
  • 2 ss olje til steking
  • 1 dl havregryn
  • salt
  • pepper
  • potetstappe, tyttebær, einebær og urter til servering

Brun saus

  • 4-5 gulrøtter (kan sløyfes)
  • 1 sjalottløk
  • 2 ss vegansk margarin, ev. olje
  • 1 ts sukker
  • 2 ss hvetemel
  • 3-4 dl grønnsakskraft  eller vann med grønnsaksbuljongterning
  • salt
  • pepper

Instructions
 

  • Begynn med linsene. Bruker du hermetiske så holder det å helle av laken og å skylle de i litt kaldt vann. Bruker du tørka må de kokes møre i godt med vann.
  • Mal linfrø i en kaffekvern eller tilsvarende (du kan også kjøpe ferdig knuste linfrø). Rør de sammen med det varme vannet.
  • Grovhakk nøttene. Rens og finhakk sjalottløk, finhakk timian og persille. Varm opp 1 ss olje i en panne. Ha i nøtter, løk og urter og stek under omrøring til alt er gyllent. Ta pannen av platen.
  • Hell linsene, linfrøene og nøtteblandingen over i en kjøkkenmaskin, og kjør til du har en jevn masse.  Ha over i en bolle og rør inn havregryn til du har en deig du kan forme kjøttkaker av. Smak til med salt og pepper.
  • Ha pannen tilbake på varmen og ha i 1 ss olje til. Sett den på medium/høy varme, form “kjøttkaker” av deigen og stek de til de er gylne, det tar cirka fem minutter på hver side.
  • Server med brun saus (oppskrift under), potetstappe og rørte tyttebær. Einebær og urter på toppen er også godt. Kjøttkakene kan serveres rett fra pannen, eller du kan la de ligge og trekke i den brune sausen.

Brun saus

  • Dersom du bruker gulrøtter her så skjær dem i grove biter. Grovhakk også sjalottløken. Varm opp margarin eller olje til medium varme i en gryte eller panne. Ha i grønnsakene (evt bare løk) og la de surre i 5-6 minutter. Rør inn sukker slik at det hele blir noe karamellisert. Rør også inn hvetemel, og la det surre til melet begynner å bli mørkere.
  • Spe med grønnsakskraft mens du rører på det hele, når det koker så vil sausen tykne. Smak til med salt og pepper og server rykende varm – ved siden av kjøttkakene eller med kjøttkakene oppi sausen.
Keyword kjøttkaker

Flere oppskrifter

  • Tre typer hummus

    Tre typer hummus

    med samme grunnoppskrift.

  • Småpoteter med urtesaus

    Småpoteter med urtesaus

    Nydelige saltkokte poteter med en lettlaget grønn salsa. Server som en enkel tapas, eller i kombinasjon med andre retter,

  • Aloo gobi

    Aloo gobi

    Dette er en av mine favoritter fra det indiske kjøkken, mye fordi poteter og blomkål er blant de beste råvarene jeg vet om.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating