Ripssaft uten saftkoker
Nydelig hjemmelaget saft av de røde skattene.
Som jeg elsker venner med ripsbusker!
I år ble jeg invitert på “plukk så mye du kan” av min snille venninne Lise, som har en enorm hage her i Stavanger. Utrolig mange busker fulle av røde bær, og etter at vi hadde fylt opp en hel bærepose kunne du knapt se at noe manglet fra buskene.
Halvparten av ripsen kokte jeg saft av, resten ligger trygt i kjøleskapet og skal testes ut til litt forskjellig.
Ripssaft uten saftkoker
Ingredients
- 2 kg rips
- 5 dl vann
- 5-7 dl sukker
Instructions
- Rens bærene og skyll de i kaldt vann. Ha de over i en gryte og tilsett de 5 desiliterene med vann.
- La det koke opp langsomt. Ha på lokket og la det småkoke uten røring i en halvtime.
- Sett en stor bolle under et dørslag som du dekker til med et rent kjøkkenhåndkle. Hell over rips og saft fra gryta. La det stå til all saften er rennet gjennom, dette tar fort en time.
- Ha saften tilbake i gryten (eller i en ny og ren gryte) og la det koke opp. Smak til med sukkeret. Etter cirka ti minutter er sukkeret helt løst opp. Fjern skummet som dannes på overflaten.
- Hell saften over på varme og rene flasker. Sett på kork og oppbevar kaldt og mørkt.
Flere oppskrifter
-
Ripskake
Lettvint kake der rips vendes inn i en sukkerbunn med hvetemel og mandelmel. Du kan bruke både ferske og frosne bær her.
-
Tips med rips
Det er om lag to millioner ripsbusker i Norge, og nå er de søtsure bærene i høysesong. Her er masse godt du kan lage med dem – både til å spise med en gang, og til å oppbevare til utover høsten.
-
Ripssalsa
Ripsbær til taco – tenk det! Under mitt «ikke kjøpe mat»-prosjekt i fjor sommer, plukket jeg en del ripsbær.