Tips med rips

Tips med rips

Det er om lag to millioner ripsbusker i Norge, og nå er de søtsure bærene i høysesong. Her er masse godt du kan lage med dem – både til å spise med en gang, og til å oppbevare til utover høsten.

Det er ikke så mye kommersiell produksjon av ripsbær til butikk, og sesongen er kort, det vil si at vi ikke har mange ukene på oss for å få mest mulig utav disse herlige bærene. For sikkerhets skyld pleier buskene å levere rause avlinger, så det er mye å høste og bruke om du vil unngå at de små, røde skattene blir til hageavfall.

Jeg bruker ferske rips i litt ulike desserter og småkaker, i tillegg konserverer jeg så godt jeg kan. Saft, syltetøy, gelé og salsa holder seg godt i mange måneder om det lagres riktig, slik at jeg kan få glede av bærene i mange måneder.

Har jeg bær til overs, pleier jeg å rense dem og fryse dem ned. Frosne ripsbær kan tas opp og brukes som topping på nicecream, i smoothies og ikke minst i cupcakes og muffins.

Her er noen av favorittoppskriftene mine med rips:

1
Ripssalsa
Favorittoppskrift fra "shoppestopp på mat"-prosjektet.
Klikk her for oppskrift
2
Ripsgrøt
Nydelig retrodessert som smaker ekstra godt med litt søtet melk.
Klikk her for oppskrift
3
Panna cotta med rips
Nydelig vegansk dessert med ripsbær.
Klikk her for oppskrift
4
Ripskompott
Kjempegod tradisjonsdessert som du lager på under en time.
Klikk her for oppskrift
5
Veganske ripscupcakes
Klikk her for oppskrift
6
Ripssyltetøy
Kjempegodt på brødskiven, på vafler og pannekaker, som topp på havregrøt eller til is.
Klikk her for oppskrift
7
Ripssaft uten saftkoker
Det tar deg cirka to timer – så har du nydelig ripssaft på flaske. Gi i gave eller kos deg med saften selv. Bruk godt modne bær for ekstra søt og god smak.
Klikk her for oppskrift

Flere oppskrifter

  • Gressløkpesto

    Gressløkpesto

    Denne pestoen ble til da jeg hadde shoppesopp på mat første gang. Jeg var redd for å gå tom for hvitløk, samtidig som jeg hadde store mengder gressløk i hagen. Jeg prøvde å google meg fram til pestooppskrifter med gressløk istedenfor hvitløk, men fant det…

  • Stekt ris med knutekål, reddik og hjertesalat

    Stekt ris med knutekål, reddik og hjertesalat

    Dette er superdigg restemat med grønnsaker fra hagen.

  • Salat med ovnsbakt knutekål og reddik

    Salat med ovnsbakt knutekål og reddik

    Nydelig, mettende salat med kjøkkenhagegrønnsaker og urtebasert cashewdressing.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *