Tips med rips

Det er om lag to millioner ripsbusker i Norge, og nå er de søtsure bærene i høysesong. Her er masse godt du kan lage med dem – både til å spise med en gang, og til å oppbevare til utover høsten.
Det er ikke så mye kommersiell produksjon av ripsbær til butikk, og sesongen er kort, det vil si at vi ikke har mange ukene på oss for å få mest mulig utav disse herlige bærene. For sikkerhets skyld pleier buskene å levere rause avlinger, så det er mye å høste og bruke om du vil unngå at de små, røde skattene blir til hageavfall.
Jeg bruker ferske rips i litt ulike desserter og småkaker, i tillegg konserverer jeg så godt jeg kan. Saft, syltetøy, gelé og salsa holder seg godt i mange måneder om det lagres riktig, slik at jeg kan få glede av bærene i mange måneder.
Har jeg bær til overs, pleier jeg å rense dem og fryse dem ned. Frosne ripsbær kan tas opp og brukes som topping på nicecream, i smoothies og ikke minst i cupcakes og muffins.




Her er noen av favorittoppskriftene mine med rips:








Flere oppskrifter
-
Gressløkpesto
Denne pestoen ble til da jeg hadde shoppesopp på mat første gang. Jeg var redd for å gå tom for hvitløk, samtidig som jeg hadde store mengder gressløk i hagen. Jeg prøvde å google meg fram til pestooppskrifter med gressløk istedenfor hvitløk, men fant det…
-
Stekt ris med knutekål, reddik og hjertesalat
Dette er superdigg restemat med grønnsaker fra hagen.
-
Salat med ovnsbakt knutekål og reddik
Nydelig, mettende salat med kjøkkenhagegrønnsaker og urtebasert cashewdressing.