Kladdkaka
Svensk sjokoladespesialitet.
En av mine favorittfolk for tiden er svensk, og han er veldig ivrig på å misjonere om “fika” – svenskenes geniale tradisjon med kake og kaffe. Favoritten er visst kladdkaka, så det var bare et tidsspørsmål før jeg måtte veganisere denne svenske spesialiteten.
Dette er altså en sjokoladekake som er “kladdat” i midten, altså ikke helt gjennomstekt, nesten som en brownie. Den skal visst serveres med vispet krem til, men jeg tør å prøve meg med en kule vaniljeis istedenfor. Ikke si det til noen!
Vegansk kladdkake
Ingredients
- 1,5 dl soyamelk
- 2 dl hvitt sukker
- 0,5 dl brunt sukker
- 1 dl solsikkeolje
- 1 ts vaniljeekstrakt eller rent vaniljepulver
- 2,5 dl hvetemel
- 4 ss kakaopulver
- 2 ts bakepulver
- litt salt
- 50 g melkefrie sjokoladeknapper eller grovhakket sjokolade
- melis, pisket krem og/eller vaniljeis til servering
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 150 grader. Smør og mel en springform med diameter på 20-22 centimeter.
- Visp sammen soyamelk, sukker, solsikkeolje og vaniljeekstrakt. Sikt inn hvetemel, kakaopulver, bakepulver og salt, og visp det hele raskt sammen til en jevn røre.
- Vend inn sjokoladeknappene.
- Hell røren over i formen og sett i ovnen. Bak i 30-40 minutter, avhengig av hvor myk du vil ha den i midten.
- Et godt melisdryss over kaken er bra.
- Server varm eller avkjølet, gjerne sammen med vispet krem eller vaniljeis.
Flere oppskrifter
-
Vegansk eplekake
Dette er en klassisk oppskrift med epler, kanel og strøsukker. Kaken smaker knallgodt med vaniljeis eller pisket krem til.
-
Plommekake med kanel og mandler
Lettlaget kake som smaker helt suverent med vaniljeis eller pisket krem til.
-
Ripskake
Lettvint kake der rips vendes inn i en sukkerbunn med hvetemel og mandelmel. Du kan bruke både ferske og frosne bær her.