Verdens beste focaccia
Nydelig og kjempeenkel eltefri focaccia med timian og soltørka tomater.
Focaccia er den tingen jeg serverer til alt. Samme hva jeg lager så blir det i hodet mitt logisk med focaccia til, og det er kanskje ikke så rart: For et brød!
I det siste har jeg eksperimentert litt med eltefrie varianter, og landet til slutt med denne varianten som favoritt. Dersom du vil det smaker brødet også godt med litt revet hvitløk presset ned i det, og finhakka oliven er en kjempegod topping for de som ikke har menn som protesterer høylydt mot all mat med oliven i.
Verdens beste focaccia
Ingredients
- 500 g hvetemel
- 0,25 ts tørrgjær
- 1,5 ts salt
- 4 dl vann
- 5 soltørka tomater
- 2 ts tørka timian eller 2 stilker finhakka
- 0,5 dl desiliter olivenolje
- havsalt
Instructions
- Rør sammen mel, gjær og salt i en stor bolle. Hell i litt og litt av vannet mens du rører, til du har en fast, men klissete, deig. Dekk til bollen og la deigen heve på kjøkkenbenken i 12 til 18 timer.
- Forvarm stekeovnen til 200 grader. Kle en medium stor ildfast form med bakepapir. Lengde på 20 til 25 centimeter er fint. Skjær tomatene i ganske små biter og bløtlegg dem om de ikke er bløtlagte fra før.
- Velt deigen over i formen. Bruk fingrene til å fordele den ut så godt du kan.
- Dytt tomatbitene ned i deigen. Dryss timian over. Hell deretter over olivenolje og bruk fingrene til å prikke mange hull i deigen slik at oljen sprer seg godt. Ikke vær redd for å dytte ned timitan og tomater heller. Til slutt drysser du havsalt over brødet.
- Bak brødet i 25-30 minutter, det skal være gyllent og fint på toppen.
- Avkjøl focacciaen litt før du skjærer i den.
-
Knekkebrød med valnøtter
Hjemmelagde knekkebrød er knallgode, og i tillegg er det å bake dem en utmerket mulighet til å kvitte seg med innholdet i åpna pakker med nøtter, kjerner og frø. Jeg følger sjelden en oppskrift til punkt og prikke – det viktigste her er å bevare…
-
Maisbrød
Lettlaget og smaksrikt brød, som passer like godt med margarin eller kremost på, som tilbehør til meksikanske gryteretter.
-
Havrescones med gresskarkjerner
Scones er et genialt bakverk, spør du meg, fordi fra jeg får lyst på dem til de står på bordet pleier det å gå mindre enn en time. Ingen heving, ingen planlegging (uten ev. handling), og jeg har stort sett ingredienser hjemme som jeg kan…
10 thoughts on “Verdens beste focaccia”
Leave a Reply
Skal det stå nederst i ovnen?
Midten 🙂
Skal det ikke etterheves?
Nei, trenger ikke det med den veldig lange hevetiden på forhånd 🙂 Pluss brødet eser litt ut i ovnen.
Hei, fant din fristende oppskrift via NRK, og lurte litt på mengden tørrgjær du oppgir, skal det virkelig kun være en kvart teskje (5 ml) tørrgjær til 500 g porsjon?
Jepp! Den lange hevetiden gjør at du trenger minimalt med gjær 🙂
Hei! Lagde min første Focaccia og det ble ganske bra 🙂 Men, skulle gjerne hatt det litt luftigere, har du noen tips? Mener jeg fulgte oppskriften nøye, men mulig det er noe jeg må gjøre enda nøyere?
Av og til så synes jeg det er vanskelig å forstå hva som skjer selv :/ Der jeg oftest gjør feil selv, er når jeg tar brødet ut av ovnen før det er helt klart. Beklager at jeg ikke har et bedre svar her.
Denne var virkelig verdens beste foccacia! Den ble sprø på utsiden og myk og fluffy inni, helt fantastisk. Takk for nydelig oppskrift 😍
Åh, nå ble jeg glad! Tusen takk!