Chana masala – indisk kikertgryte
Fantastisk smakfull rett fra østen.
Har du hørt historien om de hun som skulle leve litt sunnere? Kutte ut hvete og sukker og sånn, og spise masse protein?
Det var meg sist uke. Men god mat, det skulle jeg ha. Og som veganer er ikke dette spesielt vanskelig – de aller fleste basisvarene våre er kanonsunne. Og to av de jeg liker best, det er kikerter og quinoa. Begge to er supre proteinkilder, og du får mye for pengene.
Chana masala er en klassisk veganrett, og den kan varieres etter smak. Den indiske krydderblandingen kan tilpasses alles gane, og mengden hvitløk/chili/ingefær styrer du også etter smak.
Chana masala
Ingredients
- 3 dl tørka kikerter
- 1 sjalottløk eller annen liten løk
- 1 kinesisk hvitløk eller 2 hvitløksfedd
- 1 rød chili
- 3 cm ingefær
- 2 ss olje til steking
- 4 stilker koriander
- 8 dl hakkede eller knuste tomater (innholdet fra to bokser)
- salt
- pepper
- 1 ts agavesirup eller annen søtning
- 1 sitron
- ris, quinoa, chapati og/eller naan til servering
Krydderblanding
- 1 ss spisskummen
- 1 ss malt koriander
- 1 ss gurkemeie
- 1 ts fennikelfrø
- 1 ts kardemomme
- 1 ts kanel
- 1 ts malt nellik
Instructions
- La kikertene ligge i bløt over natten, eller i minst åtte timer. Kok dem deretter møre i lettsaltet vann, dette tar cirka en time. Pass på at de ikke blir overkokte og for myke.
- Rør sammen krydderblandingen i en liten skål.
- Finhakk sjalottløk, hvitløk, chili og ingefær. Varm opp oljen i en stor panne eller gryte med lokk, og ha i det du akkurat finhakket. La det surre noen minutter slik at løken blir blank.
- Grovhakk koriander. Spar litt til pynt, men ha mesteparten i gryta. Tilsett krydderblandingen og rør alt sammen. La det surre noen minutter – det skal begynne å lukte godt nå.
- Ha i tomatene, og rør alt godt sammen. Smak til med salt og pepper, ha i kikerter og agavesirup. Ha på lokk, og la det hele småkoke i 10 minutter. Ta av lokket, og kok videre på lav varme til sausen tykner litt.
- Smak til med sitronsaft, og fyll eventuelt på med litt krydder. La det koke noen minutter til, og server deretter varmt. Dryss over resten av korianderen til pynt.
- Chana masala serveres tradisjonelt med ris, men her har jeg brukt quinoa for å få litt ekstra protein inn i retten.
Flere oppskrifter
-
Søtpotet tikka masala
Superdigg indisk middag med ovnsbakt søtpotet og aubergine i en nydelig kremet og krydret saus. Smaker godt med ris og raita til.
-
Aloo gobi
Dette er en av mine favoritter fra det indiske kjøkken, mye fordi poteter og blomkål er blant de beste råvarene jeg vet om.
-
Spinatkorma
Denne oppskriften ramlet inn i hodet mitt i fjor sommer da jeg hadde shoppestopp på mat for første gang. Det var så godt som tomt for ferske grønnsaker i kjøleskapet (og kjøkkenhagen). Litt ulik løk og en halv pose frossen spinat var alt jeg fant.
7 thoughts on “Chana masala – indisk kikertgryte”
Leave a Reply
Mums!
🙂
Dette er faktisk noe av det værste jeg noen gang har smakt. Er glad i mange av oppskriftene på denne bloggen, men lagde en stor porsjon av dette, og sitter og brekker meg.
Ånei så dumt!!! Klarer du sette noen ord på hva som ikke var bra med oppskriften? Jeg har lagd den så mange ganger selv, og synes den er så god :/
Det kan godt hende det er blandingen av nellik, kardemomme og kanel, sammen med resten 🙁
Unnskyld, jeg var så sint da jeg skrev dette, beklager at jeg var så frekk. Sikkert jeg som gjorde noe galt da jeg lagde den ♂️ Håper du får en fin dag!
Haha sånn blir jeg og når maten ikke smaker bra! Skal teste litt selv og kanskje oppdatere kryddermengden litt. Det er bra dere følger med 🙂