Chana masala – indisk kikertgryte

Chana masala – indisk kikertgryte

Fantastisk smakfull rett fra østen. 

Har du hørt historien om de hun som skulle leve litt sunnere? Kutte ut hvete og sukker og sånn, og spise masse protein?

Det var meg sist uke. Men god mat, det skulle jeg ha. Og som veganer er ikke dette spesielt vanskelig – de aller fleste basisvarene våre er kanonsunne. Og to av de jeg liker best, det er kikerter og quinoa. Begge to er supre proteinkilder, og du får mye for pengene.

Chana masala er en klassisk veganrett, og den kan varieres etter smak. Den indiske krydderblandingen kan tilpasses alles gane, og mengden hvitløk/chili/ingefær styrer du også etter smak.

Chana masala

Nydelig indisk favoritt med kikerter og masse gode smaker.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 2 hours
Bløtlegging 8 hours
Total Time 10 hours 10 minutes
Course hovedrett
Cuisine indisk
Servings 4 porsjoner

Ingredients
  

  • 3 dl tørka kikerter
  • 1 sjalottløk eller annen liten løk
  • 1 kinesisk hvitløk eller 2 hvitløksfedd
  • 1 rød chili
  • 3 cm ingefær
  • 2 ss olje til steking
  • 4 stilker koriander
  • 8 dl hakkede eller knuste tomater (innholdet fra to bokser)
  • salt
  • pepper
  • 1 ts agavesirup eller annen søtning
  • 1 sitron
  • ris, quinoa, chapati og/eller naan til servering

Krydderblanding

  • 1 ss spisskummen
  • 1 ss malt koriander
  • 1 ss gurkemeie
  • 1 ts fennikelfrø
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts kanel
  • 1 ts malt nellik

Instructions
 

  • La kikertene ligge i bløt over natten, eller i minst åtte timer. Kok dem deretter møre i lettsaltet vann, dette tar cirka en time. Pass på at de ikke blir overkokte og for myke.
  • Rør sammen krydderblandingen i en liten skål.
  • Finhakk sjalottløk, hvitløk, chili og ingefær. Varm opp oljen i en stor panne eller gryte med lokk, og ha i det du akkurat finhakket. La det surre noen minutter slik at løken blir blank.
  • Grovhakk koriander. Spar litt til pynt, men ha mesteparten i gryta. Tilsett krydderblandingen og rør alt sammen. La det surre noen minutter – det skal begynne å lukte godt nå.
  • Ha i tomatene, og rør alt godt sammen. Smak til med salt og pepper, ha i kikerter og agavesirup. Ha på lokk, og la det hele småkoke i 10 minutter. Ta av lokket, og kok videre på lav varme til sausen tykner litt.
  • Smak til med sitronsaft, og fyll eventuelt på med litt krydder. La det koke noen minutter til, og server deretter varmt. Dryss over resten av korianderen til pynt.
  • Chana masala serveres tradisjonelt med ris, men her har jeg brukt quinoa for å få litt ekstra protein inn i retten.
Keyword gryterett, kikerter

Flere oppskrifter

  • Aloo gobi

    Aloo gobi

    Dette er en av mine favoritter fra det indiske kjøkken, mye fordi poteter og blomkål er blant de beste råvarene jeg vet om.

  • Spinatkorma

    Spinatkorma

    Denne oppskriften ramlet inn i hodet mitt i fjor sommer da jeg hadde shoppestopp på mat for første gang. Det var så godt som tomt for ferske grønnsaker i kjøleskapet (og kjøkkenhagen). Litt ulik løk og en halv pose frossen spinat var alt jeg fant. 

  • Nektarinchutney

    Nektarinchutney

    Nydelig til indisk mat – og du kan bruke oppskriften med både nektarin, fersken og plomme.



7 thoughts on “Chana masala – indisk kikertgryte”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating