Rå lasagne

Rett og slett helt rått.
Her er nok en fabelaktig oppskrift fra Saf i London, en banebrytende restaurant som spesialiserte seg på rå, vegansk mat. Dessverre er den lagt ned nå.
Komponisten er min gode venn David Bailey, kjøkkensjef og raw food-guru. Selv om vi beveger oss et stykke bort fra den tradisjonelle pastaretten her, har han forsikret meg om at han har servert rå lasagne med stor suksess til flere italienere.
Pastaen her er finskårede skiver av squash. Jeg foretrekker å bruke en mandolin, men en ostehøvel eller gode ferdigheter med kniv gjør også jobben.
I stedenfor den typiske kjøttsausen, har vi to lag: “Valnøttkjøtt” og marinarasaus. Deretter kommer en kjempegod vegansk pesto, før vi avslutter det hele med cashewost.
Ved siden av har jeg laget en kjempeenkel, kremet maissaus. Salat smaker også godt til.
For å få til den fine fasongen bruker jeg slike ringer:

De fåes kjøpt i kjøkkenbutikker, men du kan også improvisere med små skåler.
For å lage denne retten trenges noe forberedelse. Du trenger ikke dehydrator, men du må likevel planlegge retten en dag eller to i forveien.
Det du må gjøre på forhånd er å lage cashewosten, og å bløtlegge valnøtter og soltørka tomater. Til fire porsjoner trenger du totalt 1,5 desiliter valnøtter og 7,5 desiliter soltørka tomater. De øker ikke noe særlig i volum under bløtleggingen. Bløtlegger du i to timer skal dette holde fint.
Velbekomme!

Rå lasagne
Ingredients
- 2 squash
- 1 porsjon probio-ostebase se lenke i teksten over oppskriften
Valnøttkjøtt:
- 1,5 dl bløtlagte valnøtter
- 2,5 dl bløtlagte soltørka tomater
- 1 ss mørk miso
- 4 stilker oregano
- 1 ss soyasaus
- litt kayennepepper
- 2 ss olivenolje
- 1 ts agavesirup
Marinarasaus:
- 5 dl bløtlagte soltørkede tomater
- 4 plommetomater uten stilkfeste
- 12 kirsebærtomater uten stilkfeste
- 4 hvitløksfedd rensede
- 1 ts salt
- 1 liten sjalottløk skrelt
- 3 ss spiseskjeer olivenolje
- 2 ss lønnesirup
- litt sitronsaft
- 4 stilker basilikum
- 4 stilker oregano
- 4 stilker timian
Pesto:
- 1 bunt basilikum
- 0,5 bunt persille
- 1 hvitløksfedd
- 2 dl pinjekjerner
- olivenolje
- salt
- pepper
Maissaus:
- 1,5 dl maiskorn
- 0,5 dl olivenolje
- 0,5 dl vann
- salt
- pepper
Instructions
- Skjær squashen i lange, tynne skiver. Bruk en mandolin om du har.
Valnøttkjøtt:
- Bland alt sammen i en kjøkkenmaskin eller blender. Pass på å ikke kjøre det så lenge, nøttene skal ikke knuses helt.
Marinarasaus:
- Kjør sausen jevn i en kjøkkenmaskin eller blender.
Pesto:
- Kjør alt jevnt i en kjøkkenmaskin eller blender. Pestoen skal være ganske tørr.
Maissaus:
- Kjør sausen jevn i en kjøkkenmaskin eller blender. Spe eventuelt med mer vann for en tynnere saus.
Montering:
- Legg noen squashskiver nederst i en rund form. Legg på valnøttkjøttet og marinarasaus, og ha deretter et nytt lag med squash, Topp med pesto, og eventuelt ostesaus.
- Fjern ringen forsiktig.
- Server lasagnaen med maissaus, og eventuelt en råkostsalat.
Og sånn ser lasagnen ut på Saf:

Flere oppskrifter
Denne oppskriften stammer fra den legendariske, banebrytende og, dessverre, nå nedlagte restauranten Saf i London. Jeg var så heldig å få noen oppskrifter derfra, her finner du dem:
-
Rå lasagne
Rett og slett helt rått. Her er nok en fabelaktig oppskrift fra Saf i London, en banebrytende restaurant som spesialiserte seg på rå, vegansk mat. Dessverre er den lagt ned nå. Komponisten er min gode venn David Bailey, kjøkkensjef og raw food-guru. Selv om vi…
-
Rødbeteravioli
Ravioli er en type pasta der to lag med pastaflater legges over hverandre med fyll imellom. Ordet ravioli kommer fra det italienske verbet riavvolgere (“å pakke inn”).
-
Rå tiramisu
En litt komplisert variant av verdens beste dessert, der du bl.a. trenger dehydrator (eller god improviseringsevne). Men resultatet? Knallgodt.