Rå tiramisu

Rå tiramisu

En litt komplisert variant av verdens beste dessert, der du bl.a. trenger dehydrator (eller god improviseringsevne). Men resultatet? Knallgodt. 

Da jeg gikk over til vegansk kosthold var tiramisu en av de tingene jeg trodde jeg skulle se langt etter.

Nå skal det sies at jeg alltid har vært ganske vanskelig med denne italienske desserten. Jeg har smakt uhyggelig mange varianter jeg ikke liker, dette gjelder spesielt de som er mer en kake enn en kremete dessert.

Derfor var jeg utrolig overrasket da superkokk David Bailey lærte meg denne oppskriften på tiramisu – for det er faktisk den beste varianten jeg har smakt.

I denne oppskriften legger vi en dehydrert kjeks lagvis med en nydelig cashewkrem. Oppskriften er ikke helt rå, for vi bruker kaffe og cognacestrakt. Disse kan selvfølgelig kuttes ut.

Dersom du ikke har dehydrator kan du bruke andre kjeks, for eksempel veganske ladyfingers, og dynke dem i litt kaffe før bruk.

For å få nøttekremen fast bruker vi her en kombinasjon av kakaosmør og kokosolje. Dette gjør at kremen stivner, men ikke blir hard. Kokosoljen smelter på 25 grader, så hvis tiramisuen skal serveres i et rom varmere enn normalt bør den taes ut fra kjøleskapet umiddelbart før servering.

Rå, vegansk tiramisu

En litt komplisert variant av verdens beste dessert, der du bl.a. trenger dehydrator (eller god improviseringsevne). Men resultatet? Knallgodt. 
Prep Time 1 hour
Bløtlegging og dehydrering 1 day
Total Time 1 day 1 hour
Course Dessert
Cuisine italiensk
Servings 4 porsjoner

Equipment

  • Dehydrator

Ingredients
  

  • 105 g utvanna valnøtter eller pekannøtter
  • 250 g mandler
  • 140 ml agavesirup
  • 120 ml vann
  • 2 ml vaniljeekstrakt
  • 5 ml espresso
  • bitte litt salt

Nøttekrem:

  • 25 ml kokosnøttolje
  • 20 g kakaosmør
  • 10 ml vaniljeekstrakt
  • 150 ml agavesirup
  • 250 g bløtlagte cashewnøtter (ca. åtte timer)
  • litt salt
  • 100 ml vann
  • 25 ml cognacekstrakt eller cognac

Til servering

  • rått kakaopulver og eventuelt noen friske bær

Instructions
 

  • Hvor mye nøtter en trenger for å få 105 gram bløtlagte varierer litt (spesielt med tanke på bløtleggingstid). Jeg anbefaler å bløtlegge 80 gram i 2 timer. Får du for mye nøtter kan du bruke resten til noe annet, for eksempel som fyll i vegetarburgere.
  • Kjør mandlene til mel i en kjøkkenmaskin eller blender. Legg til side.
  • Ha alle de andre ingrediensene i kjøkkenmaskinen eller blenderen, og kjør til du har en helt jevn væske. Rør inn mandelmelet. Bruk en våt slikkepoitt til å spre alt utover et teflex-ark slik at røren er litt under en centimeter tykk. Dehydrer i én dag.

Nøttekrem:

  • Smelt kokosnøttoljen og kakaosmøret i en dehydrator. Dette pleier å gå på en halvtime.
  • Ha alle ingrediensene utenom kokosnøttoljen og kakaosmøret i en kjøkkenmaskin eller blender til det er helt jevnt.
  • Tilsett deretter olje og smør, og kjør til du har en jevn væske. Ha over i en bolle og sett kaldt mens du gjør klar kjeksen og glassene til servering.

Montering:

  • Jeg synes tiramisu gjør seg fint i porsjonsglass, men en større skål duger også.
  • Ta kjeksen ut av dehydratoren, og del den i grove biter. Ha over i kjøkkenmaskinen eller blenderen igjen, og kjør raskt slik at du får grove biter. Tilsett eventuelt litt mer kaffe og agavesirup.
  • Ta ut kremen fra kjøleskapet, og legg kjeks og krem lagvis i serveringsglassene (kjeks nederst, krem på toppen, gjerne to eller tre lag).
  • Sett tiramisuene kaldt slik at kremen får stivne. Dette går på en halvtime i fryseren, eller cirka to timer i kjøleskap.
  • Sikt over kakaopulver før servering, og pynt eventuelt med noen friske bær.
Keyword raw food, tiramisu

Flere oppskrifter

Denne oppskriften stammer fra den legendariske, banebrytende og, dessverre, nå nedlagte restauranten Saf i London. Jeg var så heldig å få noen oppskrifter derfra, her finner du dem:

  • Rå lasagne

    Rå lasagne

    Rett og slett helt rått.  Her er nok en fabelaktig oppskrift fra Saf i London, en banebrytende restaurant som spesialiserte seg på rå, vegansk mat. Dessverre er den lagt ned nå.

    Les mer

  • Rødbeteravioli

    Rødbeteravioli

    Ravioli er en type pasta der to lag med pastaflater legges over hverandre med fyll imellom. Ordet ravioli kommer fra det italienske verbet riavvolgere (“å pakke inn”).

    Les mer

  • Rå tiramisu

    Rå tiramisu

    En litt komplisert variant av verdens beste dessert, der du bl.a. trenger dehydrator (eller god improviseringsevne). Men resultatet? Knallgodt.  Da jeg gikk over til vegansk kosthold var tiramisu en av de tingene jeg trodde jeg skulle se langt etter. Nå skal det sies at jeg…

    Les mer



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating