Rå, vegansk tiramisu
En litt komplisert variant av verdens beste dessert, der du bl.a. trenger dehydrator (eller god improviseringsevne). Men resultatet? Knallgodt.
Prep Time 1 hour hr
Bløtlegging og dehydrering 1 day d
Total Time 1 day d 1 hour hr
Course Dessert
Cuisine italiensk
- 105 g utvanna valnøtter eller pekannøtter
- 250 g mandler
- 140 ml agavesirup
- 120 ml vann
- 2 ml vaniljeekstrakt
- 5 ml espresso
- bitte litt salt
Nøttekrem:
- 25 ml kokosnøttolje
- 20 g kakaosmør
- 10 ml vaniljeekstrakt
- 150 ml agavesirup
- 250 g bløtlagte cashewnøtter (ca. åtte timer)
- litt salt
- 100 ml vann
- 25 ml cognacekstrakt eller cognac
Til servering
- rått kakaopulver og eventuelt noen friske bær
Hvor mye nøtter en trenger for å få 105 gram bløtlagte varierer litt (spesielt med tanke på bløtleggingstid). Jeg anbefaler å bløtlegge 80 gram i 2 timer. Får du for mye nøtter kan du bruke resten til noe annet, for eksempel som fyll i vegetarburgere.
Kjør mandlene til mel i en kjøkkenmaskin eller blender. Legg til side.
Ha alle de andre ingrediensene i kjøkkenmaskinen eller blenderen, og kjør til du har en helt jevn væske. Rør inn mandelmelet. Bruk en våt slikkepoitt til å spre alt utover et teflex-ark slik at røren er litt under en centimeter tykk. Dehydrer i én dag.
Nøttekrem:
Smelt kokosnøttoljen og kakaosmøret i en dehydrator. Dette pleier å gå på en halvtime.
Ha alle ingrediensene utenom kokosnøttoljen og kakaosmøret i en kjøkkenmaskin eller blender til det er helt jevnt.
Tilsett deretter olje og smør, og kjør til du har en jevn væske. Ha over i en bolle og sett kaldt mens du gjør klar kjeksen og glassene til servering.
Montering:
Jeg synes tiramisu gjør seg fint i porsjonsglass, men en større skål duger også.
Ta kjeksen ut av dehydratoren, og del den i grove biter. Ha over i kjøkkenmaskinen eller blenderen igjen, og kjør raskt slik at du får grove biter. Tilsett eventuelt litt mer kaffe og agavesirup.
Ta ut kremen fra kjøleskapet, og legg kjeks og krem lagvis i serveringsglassene (kjeks nederst, krem på toppen, gjerne to eller tre lag).
Sett tiramisuene kaldt slik at kremen får stivne. Dette går på en halvtime i fryseren, eller cirka to timer i kjøleskap.
Sikt over kakaopulver før servering, og pynt eventuelt med noen friske bær.
Keyword raw food, tiramisu