Go Back

Rå, vegansk tiramisu

En litt komplisert variant av verdens beste dessert, der du bl.a. trenger dehydrator (eller god improviseringsevne). Men resultatet? Knallgodt. 
Prep Time 1 hour
Bløtlegging og dehydrering 1 day
Total Time 1 day 1 hour
Course Dessert
Cuisine italiensk
Servings 4 porsjoner

Equipment

  • Dehydrator

Ingredients
  

  • 105 g utvanna valnøtter eller pekannøtter
  • 250 g mandler
  • 140 ml agavesirup
  • 120 ml vann
  • 2 ml vaniljeekstrakt
  • 5 ml espresso
  • bitte litt salt

Nøttekrem:

  • 25 ml kokosnøttolje
  • 20 g kakaosmør
  • 10 ml vaniljeekstrakt
  • 150 ml agavesirup
  • 250 g bløtlagte cashewnøtter (ca. åtte timer)
  • litt salt
  • 100 ml vann
  • 25 ml cognacekstrakt eller cognac

Til servering

  • rått kakaopulver og eventuelt noen friske bær

Instructions
 

  • Hvor mye nøtter en trenger for å få 105 gram bløtlagte varierer litt (spesielt med tanke på bløtleggingstid). Jeg anbefaler å bløtlegge 80 gram i 2 timer. Får du for mye nøtter kan du bruke resten til noe annet, for eksempel som fyll i vegetarburgere.
  • Kjør mandlene til mel i en kjøkkenmaskin eller blender. Legg til side.
  • Ha alle de andre ingrediensene i kjøkkenmaskinen eller blenderen, og kjør til du har en helt jevn væske. Rør inn mandelmelet. Bruk en våt slikkepoitt til å spre alt utover et teflex-ark slik at røren er litt under en centimeter tykk. Dehydrer i én dag.

Nøttekrem:

  • Smelt kokosnøttoljen og kakaosmøret i en dehydrator. Dette pleier å gå på en halvtime.
  • Ha alle ingrediensene utenom kokosnøttoljen og kakaosmøret i en kjøkkenmaskin eller blender til det er helt jevnt.
  • Tilsett deretter olje og smør, og kjør til du har en jevn væske. Ha over i en bolle og sett kaldt mens du gjør klar kjeksen og glassene til servering.

Montering:

  • Jeg synes tiramisu gjør seg fint i porsjonsglass, men en større skål duger også.
  • Ta kjeksen ut av dehydratoren, og del den i grove biter. Ha over i kjøkkenmaskinen eller blenderen igjen, og kjør raskt slik at du får grove biter. Tilsett eventuelt litt mer kaffe og agavesirup.
  • Ta ut kremen fra kjøleskapet, og legg kjeks og krem lagvis i serveringsglassene (kjeks nederst, krem på toppen, gjerne to eller tre lag).
  • Sett tiramisuene kaldt slik at kremen får stivne. Dette går på en halvtime i fryseren, eller cirka to timer i kjøleskap.
  • Sikt over kakaopulver før servering, og pynt eventuelt med noen friske bær.
Keyword raw food, tiramisu