Ripssyltetøy
Akkurat som mormor laget det.
To millioner ripsbærbusker er det beregnet å være rundt omkring i norske hager. Det er mange bær!
Rips finnes som røde, gule og hvite bær, men det er de røde og hvite som er mest vanlig hos oss. Den røde ripsen har en noe friskere og syrligere smak enn den hvite.
Plukk dem mens du har busken full, og de bærene du ikke spiser med en gang er det lurt å lage saft eller syltetøy av.
Oppskrifter med rips er det mange av, men en god del av disse er fancy, nymoderne greier. Jeg synes fremdeles oppskriftene som mormor og mor bruker er best. Disse har ofte opphav i Økonomisk Kokebok, en klassiker uten like i det norske kjøkken.
Her finner du blant annet tidløse oppskrifter med frukt og bær som gelé, kompott, syltetøy, saft og grøt. Jeg synes at disse oppskriftene er veldig viktige å ta vare på, spesielt nå når ikke alle er like flinke til å notere ned etter mødre og bestemødre.
Her har jeg lånt kokebokas oppskrift på ripssyltetøy, og jeg kan love at det smaker godt!
Ripssyltetøy
Ingredients
- 5 dl rips
- 0,5 dl vann
- 250 g sukker
Instructions
- Rens og vask bærene. Kok opp vann og sukker. Skru ned varmen, og ha i ripsbærene.
- La det koke på svak varme i om lag 25 minutter, til ripsene har blitt litt mørkere i fargen.
- Hell rett på glass, ta på lokk, og avkjøl.
Flere oppskrifter
-
Ripskake
Lettvint kake der rips vendes inn i en sukkerbunn med hvetemel og mandelmel. Du kan bruke både ferske og frosne bær her.
-
Tips med rips
Det er om lag to millioner ripsbusker i Norge, og nå er de søtsure bærene i høysesong. Her er masse godt du kan lage med dem – både til å spise med en gang, og til å oppbevare til utover høsten.
-
Ripssalsa
Ripsbær til taco – tenk det! Under mitt «ikke kjøpe mat»-prosjekt i fjor sommer, plukket jeg en del ripsbær.