Ripsgelé

Ripsgelé

De beste barndomsminnene er små og sure. 

Da jeg var liten og vi dro i familieselskap til tanten og onkelen min i Sandnes, pleide det å være en dårlig match med barn å leke med. Søsteren min var nemlig like gammel som datteren deres, mens sønnen deres som var på min alder hadde en jevngammel gutt i familien.

Mens de voksne satt nede og drakk kaffe, lukket jentene seg inne på jenterommet, guttene på gutterommet, mens jeg ikke helt visste hvor jeg skulle gjøre av meg.

Til min store lykke hadde den familien noen digre rips- og stikkelsbærbusker i hagen. Var det rett sesong, lot tanten min meg ha et stort spann med, og så plukket jeg bær til selskapet var slutt. Jeg renset dem mens jeg plukket, så da vi kom hjem var det bare å sette mor i sving på kjøkken.

Rips er stappfullt av god smak og antioksidanter. De inneholder også stoffet pektin. I nesten modne bær gjør det at ripsen stivner lett i gelé og syltetøy, uten at du trenger ekstra forsterkninger som for eksempel agarflak.

Pektininnholdet er mindre i helt modne bær, og derfor er disse bedre til saft. Ripssesongen varer fra juli til september, og det er derfor best å gjøre seg ferdig med syltingen den første perioden.

Ripsgelé

Prep Time 15 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 30 minutes
Cuisine norsk

Ingredients
  

  • 2,5 l rips
  • 3,5 dl desiliter vann
  • 500 g sukker
  • 0,5 vaniljestang

Instructions
 

  • Vask og knus bærene. Kok dem opp sammen med vannet. Sil.
  • Bland saften sammen med sukker og innholdet av vaniljestangen.
  • Kok opp, og ta av skummet underveis.
  • La saften småkoke uten å røre i den i 15 minutter.
  • Hell rett over på glass og avkjøl.
Keyword rips

Flere oppskrifter

  • Ripskake

    Ripskake

    Lettvint kake der rips vendes inn i en sukkerbunn med hvetemel og mandelmel. Du kan bruke både ferske og frosne bær her.

  • Tips med rips

    Tips med rips

    Det er om lag to millioner ripsbusker i Norge, og nå er de søtsure bærene i høysesong. Her er masse godt du kan lage med dem – både til å spise med en gang, og til å oppbevare til utover høsten.

  • Ripssalsa

    Ripssalsa

    Ripsbær til taco – tenk det! Under mitt «ikke kjøpe mat»-prosjekt i fjor sommer, plukket jeg en del ripsbær.



3 thoughts on “Ripsgelé”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating