Marokkanske pannekaker à la Vidar Bergum
Denne oppskriften har jeg regelrett stjålet fra Vidar Bergums fest av en bok, Aubergine & tahini. Okei så jeg spurte Vidar om lov altså. Og han sa ja. Så kanskje lånt er bedre ord.
Uansett: oppskriften er hans, men nå er den fast innslag hjemme hos meg, og da syntes jeg det var kjekt å dele den med dere også.
Aubergine & tahini er en skikkelig fargerik og fin bok, med koselige historier, flotte bilder og fristende oppskrifter i all hovedsak fra Midtøsten. Vidar bor i Istanbul, og har virkelig gått seriøst til verks for å lære seg om råvarer, teknikker, matretter og mattradisjoner både der og i byer og land rundt. Og alt med en forståelse av hva vi får tak i av råvarer her i Norge, og hvordan vi angriper ulike oppskrifter.
Jeg har seriøst lyst å lage hver eneste rett i boka.
Noen av dem er med animalske produkter, men de er stort sett enkle å veganisere, blant annet har jeg laget kjøttbollene med vegansk farse. Funker helt supert det.
Disse pannekakene er naturlig veganske da, de er uten både egg og melk, og stekes fint i olje. Hovedingrediensene er semulegryn, som står med bakevarene i de aller fleste dagligvarebutikken. Pannekakene skiller seg også litt ut fordi de kun stekes på den ene siden, slik at de får de karakteristiske luftboblene på oppsiden.
Pannekakene passer spesielt godt til helgefrokosten. Spis dem med det du synes er godt på pannekaker, eller smelt margarin og rør det sammen med litt lønnesirup og ha til. Mmm!
Marokkanske pannekaker
Ingredients
- 250 g semulegryn
- 50 g hvetemel
- 1 ss sukker
- 2 ts tørrgjær
- 0,5 ts salt
- 6 dl lunkent vann
- 2 ts bakepulver
- olje til steking
Sirupsmør
- 2 ss vegansk margarin
- 2 ss lønnesirup
Instructions
- Ha semulegryn, hvetemel, sukker, tørrgjær, salt og vann i en foodprocessor eller blender, og kjør til en jevn røre. Hell over i en bolle, visp inn bakepulveret, og la den stå i en halvtime.
- Varm opp en stekepanne til medium temperatur, og ha i litt olje. Ha i en liten øse røre, tenk at disse skal bli litt mindre enn amerikanske pannekaker i diameter (eller litt mindre enn ferje-sveler, om du er oppvokst på Vestlandet).
- Stek til det kommer bobler på toppen, og du ser at røren stivner. Løft over på en tallerken, og gjenta stekingen med resten av røren. Servér med sirupsmør (oppskrift under), syltetøy, sjokoladepålegg eller noe annet godt.
Sirupsmør
- Smelt margarinen, rør inn sirupen, og voila! Ferdig.
Flere oppskrifter
-
Tynne veganske pannekaker
Jeg elsker pannekaker i allslags varianter, og har funnet en rekke måter å erstatte egg i dem på. Egg har nemlig flere funksjoner i matlaging, og kanskje spesielt i pannekaker. Her virker det nemlig både som bindemiddel, det gjør pannekakene saftige, og det gjør dem…
-
Marokkanske pannekaker à la Vidar Bergum
Denne oppskriften har jeg regelrett stjålet fra Vidar Bergums fest av en bok, Aubergine & tahini. Okei så jeg spurte Vidar om lov altså. Og han sa ja. Så kanskje lånt er bedre ord. Uansett: oppskriften er hans, men nå er den fast innslag hjemme…
-
Bokhvetepannekaker
Nydelige amerikanske bokhvetepannekaker med banan, kanel og kardemomme.