Vegansk bløtkake

Her har vi den: en skikkelig saftig og smakfull bløtkake, stappfull av syltetøy og pisket krem, og toppet med bær, nøtter og sjokolade. Og det beste av alt? Kaken er helt vegansk.

Denne kaken trenger ikke mange triks eller erstatningsprodukter, og den er ikke vanskelig å lykkes med. De eneste ingrediensene fra spesialhylla i butikken er soyamelk og soyafløte, men det begynner jo virkelig å bli veldig vanlig med begge to. Ellers går det i mel og sukker og slikt.
For å erstatte egg, som så mange tror at du må ha i en kake for at den skal bli bra (…), bruker vi tre enkle triks:
- soyamelk og eddik får reagere slik at det tykner litt
- natron reagerer med eddiken, og sammen med bakepulver gjør det at kaken hever fint
- hvetemelet vispes raskt og kraftig sammen med resten av ingrediensene, for en så luftig røre som mulig
Det er ikke verre.
Her er kaken pyntet til 17. mai med veldig mange godsaker – men du kan helt fint greie deg med mindre. Pisket krem og syltetøy er supergodt alene, eventuelt kan du variere med en sjokolademousse istedenfor krem. Eller hva med en hjemmelaget vaniljekrem mellom lagene…?




Vegansk bløtkake til 17. mai
Ingredients
- 4 dl soyamelk
- 1 ss eplesidereddik
- 1,5 dl olje
- 4 dl sukker
- 2 ts vanilje helst rent vaniljepulver, ev. vaniljesukker
- 0,5 ts natron
- 0,5 ts bakepulver
- 7 dl hvetemel + litt ekstra til meling av form
Fyll
- 2 dl vegansk fløte til pisking
- 1 dl bringebærsyltetøy
- friske bær
- 8-10 hasselnøtter
- 20 g melkefri sjokolade
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 180 grader over- og undervarme. Finn fram en springform med diameter på cirka 22 cm, og kle den med bakepapir eller gni den inn med olje og dryss med mel.
- Ha soyamelk og eddik i en stor bolle. La det stå et par minutter slik at det tykner litt. Rør deretter inn olje, sukker, vanilje, natron og bakepulver. Ha hvetemel i til slutt, og visp det hele raskt og kraftig sammen til en jevn røre.
- Hell over i formen, sett i ovnen og stek i 45-50 minutter. Bruk gjerne trepinnetesten for å sjekke at kaken er helt gjennomstekt.
- Avkjøl kaken helt før montering.
Montering
- Visp fløten stiv. Avhengig av hvilken type du bruker kan du kanskje ha i litt søtning.
- Del kaken i to, og legg den ene delen på serveringsfatet du skal bruke. Smør på to tredjedeler av syltetøyet, og fordel det godt utover bunnen. Ha deretter på godt med krem. Legg gjerne på et par bær også – så hjelper de å holde den andre kakedelen på plass.
- Legg nettopp den andre kakedelen oppå. Smør på resten av syltetøyet, mer krem (ta gjerne rundt kanten på kaken også), og ha bær oppå.
- Grovhakk nøtter og sjokolade og ha helt på toppen.
- Servér kaken med en gang, eller sett den i kjøleskapet fram til servering.
Notes
Relaterte oppskrifter
-
Vegansk bløtkake
Her har vi den: en skikkelig saftig og smakfull bløtkake, stappfull av syltetøy og pisket krem, og toppet med bær, nøtter og sjokolade. Og det beste av alt? Kaken er helt vegansk. Denne kaken trenger ikke mange triks eller erstatningsprodukter, og den er ikke vanskelig…
-
17. mai-pavlovaen
Supergod pavlova med sitronkrem, vanlig krem og friske bær – helt uten egg, fløte og smør!
-
Vegansk pavlova fra “Sykt godt”
Foto: Erik Sæter JørgensenStyling: Annika Herold I anledning 17. mai så spanderer jeg på oss en oppskrift fra boken min “Sykt godt”. Dette er den siste av de ordinære oppskriftene i boka, og du kan veldig gjerne si at jeg sparte det beste til slutt.
1 thought on “Vegansk bløtkake”
Leave a Reply
Takk.