Marokkansk kikertgryte

Marokkansk kikertgryte

Hallo kjempegod marokkansk gryte! Dette er rett og slett en herlig gryterett med marokkansk krydderblanding, kikerter, dadler, tomater, squash og cashewnøtter, servert med couscous og granateple.

Dette er, litt flaut å si, en oppskrift som egentlig ikke skulle med på bloggen. Altså – det er ingenting galt med den. Jeg har den nesten som fast post på alle kokkekurs, fordi den slår alltid så godt an. Alle liker visst marokkansk mat.

Grunnen til at den ikke skulle med, er rett og slett at jeg ikke har klart å få et eneste bilde av den som jeg er fornøyd med. Enten er lyset galt, eller så ser den bare ikke bra ut. Dårlige matbilder er virkelig det som oftest tar motet fra meg på kjøkkenet, men akkurat denne gryten. Den er så godt at det trumfer bildene. For ordens skyld: jeg fisker ikke etter komplimenter her. Prøver bare å være dønn ærlig om hvor brutalt livet som matblogger kan være.

Variasjonsmuligheter

En annen fin ting med denne marokkanske gryten, er at du fint kan variere råvarer, og kutte ut litt også. Kikerter kan byttes med bønner, sjalottløk kan byttes med annen løk, cashewnøtter kan byttes ut med mandler (eller kjerner), squash og paprika kan byttes ut med andre grønnsaker (hva med aubergine og stangselleri, for eksempel?), dadler med rosiner, og granateplet kan byttes ut med vanlig eple skåret i små terninger. Du kan servere den med couscous som jeg gjør her, eventuelt med ris eller quinoa, du kan også servere marokkansk gryte uten tilbehør – men kjør gjerne på med et par ekstra grønnsaker da!

En siste liten PS før vi starter med matlagingen: oppskriften står beregnet til to porsjoner. De blir ganske store altså. Er dere tre eller fire rundt bordet, holder det nok med å ha i litt mer grønnsaker og kanskje litt ekstra couscous.

marokkansk gryte

Marokkansk gryte med kikerter og squash

Herlig gryterett med marokkansk krydderblanding, dadler, tomater, squash og cashewnøtter, servert med couscous og granateple.
Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 35 minutes
Course hovedrett
Cuisine marokkansk
Servings 2 porsjoner

Ingredients
  

  • 1 boks/kartong kikerter ev. 2 dl tørka kikerter som du bløtlegger og koker selv
  • 2 sjalottløk eller 2 andre små løk
  • 4 stilker bladpersille
  • 1 kinesisk hvitløk eller 2 hvitløksfedd
  • 1 cm ingefær
  • 1 squash
  • 1 paprika
  • 4 dadler
  • 1 dl cashewnøtter
  • 1 ss olje til steking
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts malt koriander
  • 1 ts kanel
  • 1 ts chilipulver
  • 4 dl knuste eller grovhakka tomater
  • 1 ss lønnesirup eller annen søtning
  • 0,5 ts salt
  • 1 dl vann
  • 2 dl couscous
  • 0,5 granateple

Instructions
 

  • Start med kikertene. Dersom du bruker hermetiske så holder det å sile av laken og skylle dem i kaldt vann. Bruker du tørka må de bløtlegges over natten, for deretter å kokes i godt med vann i en halvtime (de kokes ferdig i sausen).
  • Grovhakk sjalottløk og persille. Riv eller finhakk hvitløk og ingefær. Skjær squash og paprika i terninger. Skjær dadler i små biter, kast steinene. Grovhakk nøttene – du kan gjerne bruke en foodprocessor her, bare pass på å ikke lage pulver av dem.
  • Ha en gryte på medium/høy varme. Ha først i nøttene, og rist dem raskt. Legg dem til sides, ha deretter olje i gryta. Ha i sjalottløk, hvitløk, ingefær, spisskummen, koriander, kanel og chilipulver, og stek i noen minutter slik at det begynner å lukte godt av krydderne. Tilsett deretter squash, paprika og kikerter, og stek videre i noen minutter. Ha i dadler, tomater, lønnesirup, salt og vann. La det koke opp, ha deretter på lokket og la det koke videre i 15-20 minutter.
  • Tilbered couscous etter anvisning på pakken, og rens kjernene ut fra granateplet. Server kikertgryta rykende varm med couscous, topp med cashewnøtter, persille og granateple.
Keyword gryterett, kikerter

Flere oppskrifter

  • Marokkanske pannekaker à la Vidar Bergum

    Marokkanske pannekaker à la Vidar Bergum

    Denne oppskriften har jeg regelrett stjålet fra Vidar Bergums fest av en bok, Aubergine & tahini. Okei så jeg spurte Vidar om lov altså. Og han sa ja. Så kanskje lånt er bedre ord. Uansett: oppskriften er hans, men nå er den fast innslag hjemme…

  • Marokkansk quinoasalat

    Marokkansk quinoasalat

    Denne salaten er både en fest for øyet, for musklene og for smaksløkene!

  • Marokkansk kikertgryte

    Marokkansk kikertgryte

    Hallo kjempegod marokkansk gryte! Dette er rett og slett en herlig gryterett med marokkansk krydderblanding, kikerter, dadler, tomater, squash og cashewnøtter, servert med couscous og granateple. Dette er, litt flaut å si, en oppskrift som egentlig ikke skulle med på bloggen. Altså – det er ingenting…



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating