Hvordan koke perfekt quinoa
Ikke mer grøtetet quinoa! Med enkle triks får du den fluffy og al dente hver eneste gang.
Quinoa er supermat nummer én. Både sunt OG godt, og en fantastisk erstatning for ris og pasta, kjempegodt i salater og herlige i burgere. Men dessverre blir opplevelsen oftere enn nødvendig ødelagt av overkoking. Råvaren krever rett og slett litt mer kjærlighet enn vi er vant med, men med disse triksene blir den super – hver eneste gang.
Ofte stilte spørsmål om quinoa
Hva er quinoa?
Quinoa er frø som vokser i klaser på en plante fra Sør-Amerika. De kan være både hvite, brune, svarte og røde. De produseres økologisk i Andesfjellene, og forhandles etter Fair trade-prinsippet. De siste årene har de også begynt å dyrke quinoa i Norge, og i andre områder.
Hvordan er næringsinnholdet i quinoa?
Den ernæringsmessige verdien er høy, noe som gjør de små frøene veldig nyttige for vegetarianere. De er blant annet fulle av proteiner. Quinoa inneholder også kalk og jern, i tillegg til gode mengder av de essensielle aminosyrene lysin, metionin og treonin.
Hvor kjøper jeg quinoa?
De fleste dagligvarebutikker fører frøene, se i hyllen med ris eller der det står internasjonale tørrvarer. De selges også i helsekostbutikker.
Hvordan bruker jeg quinoa?
Frøene kan brukes til det meste, både i salater, supper, gryteretter, til grøt og malt i bakverk. Det vanligste er å bruke de små frøene som tilbehør på lik linje med bulgur, couscous, ris eller pasta. Frøene smaker ikke så mye, og passer derfor i retter med mye krydder og smaker. Konsistensen er myk og behagelig.
Slik koker du quinoa
Instructions
Rett mengdeforhold
- Regelen er én del quinoa til én og en fjerdel vann (eventuelt vann med buljongpulver)
Skyll quinoaen
- Ofte hører vi jo om ris, frø og korn som må skylles før bruk, uten at vi får en spesiell grunn for hvorfor. Quinoa må skylles, og det er fordi den omgis av en supertynn hinne som vi må skylle bort.
Koking
- Start med å koke opp vannet.
- Når det koker har du i quinoaen.
- Ta på lokket, skrur ned varmen og lar det hele småkoke i 15 minutter.
Hviling
- Etter koking må quinoaen få hvile litt. Ta gryten av varmen og la den stå i fem minutter. Da er den serveringsklar.
- Rør litt i den med en gaffel så får du den fluffy som bare det.
Oppskrifter med quinoa
-
Tikka masala med søtpotet og blomkål
Nydelig indisk* rett med grønnsaker, erter, quinoa og en knallgod saus.
-
Veganmisjonens quinoaboller
Alle vet hvordan man lager kjempegod restemiddag av gårsdagens kokte ris, men hva med quinoaen…? Jo nå skal du høre.
-
Quinoabowl
Dette er en frisk og sunn quinoabowl med rødbete, edamamebønner, pære, mandler og blåbær – fargerik smaksbombe som både smaker godt og gjør godt. Og ja, forresten, den har verdens beste dressing.
6 thoughts on “Hvordan koke perfekt quinoa”
Leave a Reply
Eg brukar å surre litt kvitløk, sjalottløk og Chili i olje og ha quinoaen oppi med vatn. Skyller sjølsagt først. Koker like lenge som du gjer. Og når det gjelder skylling av ris så er det for å vaske vekk støv og stivelse som kjem til i produksjonen ☺
🙂 🙂 Takk for tips!
En og en fjerdedel? Hva i alle dager betyr det??
1,25 strengt tatt. Litt gammeldags språk på meg der, gitt.
Hvor mange personer er denne oppskriften beregnet for?
Denne oppskriften er uten mål, det viktige her er forholdet mellom vann og quinoa. Det vil si at hvis du skal koke 1 dl quinoa, kan du ha i 1,25 dl vann.