17. mai-pavlovaen
Supergod pavlova med sitronkrem, vanlig krem og friske bær – helt uten egg, fløte og smør!
Pavlova er nærmest obligatorisk til 17. mai, og heldigvis går det supert an å lage festkaken uten egg! Faktisk! Her bruker vi nemlig “aquafaba” – laken som er igjen i kikertboksen etter at du har tatt ut kikertene (!). Den oppfører seg veldig likt eggehviter i en del typer matlaging, spesielt bra funker den i marengs. Pass bare på å bruke en type uten tilsatt salt. Nå er det sånn at ikke alle varianter fungerer like bra, jeg sverger til Rema 1000 sin egen. Lag gjerne opp en prøveporsjon før den store dagen for å sjekke at du får det til.
Sliter du med å få til aquafaba-marengs? Da anbefaler jeg at du sjekker ut denne Facebook-gruppen, her finner jeg svar på det meste.
17. mai-pavlovaen
Ingredients
- 2 dl aquafaba (kikertlake, Rema 1000 sin anbefales)
- 1 ts cream of tartar eller 1 ss maisstivelse
- 2 dl sukker
Sitronkrem
- 2 sitron
- 1-2 dl soyamelk
- 2 ss maisstivelse
- 3 ss sukker
- 1 ts ren vanilje eller vaniljeekstrakt ev. innholdet fra 1 vaniljestang
Montering
- vispbar plantekrem av kokos, soya eller havre
- melis
- 1 beger jordbær
- 1 beger blåbær
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 100 grader, under- og overvarme. Kle et stekebrett med bakepapir.
- Sil kikertlaken over i en helt ren bolle. Ha i cream of tartar eller msistivelse. Visp godt og lenge i kjøkkenmaskin eller med håndvisp.
- Ha i sukkeret og visp videre til det er godt og stivt. Visp vel og lenge til du har en skikkelig fast marengs som henger igjen i bollen når du løfter den opp ned.
- Bruk en slikkepott og fordel marengsen utover stekebrettet i en så rektangulær form som mulig (husk at kaken skal se ut som det norske flagget til slutt).
- Sett kaken rett inn i ovnen og stek i 3 timer. Skru av ovnen, sett døren på gløtt og la marengsen stå til den er helt avkjølt, minst 2 timer.
- Ha bunnen over på et fat når den er avkjølt og stivna.
Sitronkrem
- Riv sitronskallet og press ut saften. Ha saften i et målebeger, fyll opp med soyamelk til det er totalt 2 dl.
- Rør sammen maisstivelse, sukker og vanilje i en gryte. i. Rør til slutt inn sitronsaftblandingen og skallet, og kok langsomt opp under omrøring (viktig, så du ikke brenner kremen).
- Så snart det begynner å koke merker du at blandingen tykner. La den småkoke noen minutter mens du fortsatt røren, før du tar gryten av varmen. Smak eventuelt til med litt mer sukker. Avkjøl kremen i kjøleskap før bruk, da vil den tykne mer.
Montering
- Start med å smøre sitronkremen utover marengsbunnen.
- Visp plantekremen stiv med litt melis. Fordel utover sitronkremen, dekk over den så godt du kan.
- Skjær jordbærene i fire. Start med å lage det avlange korset av blåbærene. La det være en stripe kun med krem langs blåbærene, fyll deretter inn de fire firkantene med jordbær.
- Server!
Notes
Flere oppskrifter
-
Vegansk bløtkake
Her har vi den: en skikkelig saftig og smakfull bløtkake, stappfull av syltetøy og pisket krem, og toppet med bær, nøtter og sjokolade. Og det beste av alt? Kaken er helt vegansk.
-
17. mai-pavlovaen
Supergod pavlova med sitronkrem, vanlig krem og friske bær – helt uten egg, fløte og smør! Pavlova er nærmest obligatorisk til 17. mai, og heldigvis går det supert an å lage festkaken uten egg! Faktisk! Her bruker vi nemlig “aquafaba” – laken som er igjen…
-
Vegansk pavlova fra “Sykt godt”
Foto: Erik Sæter JørgensenStyling: Annika Herold I anledning 17. mai så spanderer jeg på oss en oppskrift fra boken min “Sykt godt”. Dette er den siste av de ordinære oppskriftene i boka, og du kan veldig gjerne si at jeg sparte det beste til slutt.
19 thoughts on “17. mai-pavlovaen”
Leave a Reply
Hei, prøvde meg på pavalova her om dagen. Den ble stiv som marengs og datt ikke ut når jeg hadde bollen opp ned. Men når den var ferdig i ovnen etter 3 timer var den helt bløt inni. Jeg merka ikke før den var tatt ut og skulle legge den over på et fat.
Vet du hva det kan være? Jeg brukte ikke rema 1000 sin aquafaba og hadde litt for mye melis I, men vet ikke om det derfor. Blir veldig glad for svar 😀
Kaja
Det er litt vanskelig med vegansk maregns. Vil anbefale deg å sjekke den facebookgruppa, der er det masse svar å få 🙂
Hei, tusen takk for nok en god oppskrift. Kan man lage bunnen dagen før, evt hvordan oppbevares den?
Supert tips, denne må jeg prøve 🙂
Men du sier rema sine kikerter er uten salt, de jeg finner på rema inneholder salt, etter det jeg kan se, har både sjekket hermetikkboksen og den i papp fra rema. Finnes det flere? Antar at salt marengsbunn ikke er det store…
Rema sin har veldig lite salt i, og da går det bra. Noen har altfor mye, det er ikke så godt 🙂
Driver å lager marengsen nå, og den fra rema i hermetikkboks smaker veldig av saltet selv etter mer enn en dl melis. Blir det bedre etter steking? Evt. tips til å blokkere saltsmaken?
Hei,
Så spennende oppskrift! Tenkte å prøve meg på vegansk marengs, men lurer på om du bruker Rema sine på hermetikkboks, eller de på pappkartong (den nyeste varianten deres)? Takk 🙂
Pleier å bruke boks, men tror de andre er like gode.
Smaker der marengs da? Jeg har forsøkt en annen oppskrift, Og det smakte grusomt…
Ja! Sjekk den facebookgruppa jeg lenker til dersom du ikke får det til, de har svar på ALT.
Hei! Vil du anbefale laken fra hermetikkboksene eller pappkartongene til kikertene fra Rema? 🙂
Vil du anbefale Rema 1000 sin kikertlake fra boks eller papirkartong?
Jeg pleier å bruke boks, men tror begge funker!
Hei!
Hvor lenge før servering kan man lage denne, eller iallafall før montering?
Du kan fint lage den dagen før montering 🙂 La den gjerne stå og tørke i stekeovnen over natten.
Hei! Super oppskrift! Kan man bruke mandelmelk isteden for soyamelk i sitronkremen?
Takk! Det tror jeg vil fungere helt fint 🙂 Det viktiste er at den tykner liksom.
Hei, synes sitronkremen ble veldig god! Vil også tipse om at økologiske kikerter nesten alltid har lavere saltinnhold, da synes jeg marengsen smaker mye bedre 🙂
Takk for tips 🙂 🙂