Vegansk pavlova fra “Sykt godt”
Foto: Erik Sæter Jørgensen
Styling: Annika Herold
I anledning 17. mai så spanderer jeg på oss en oppskrift fra boken min “Sykt godt”. Dette er den siste av de ordinære oppskriftene i boka, og du kan veldig gjerne si at jeg sparte det beste til slutt.
Du hadde kanskje ikke trodd at det gikk an å lage marengs uten eggehviter. Men det gjør det! Takket være en innovativ kompis i Facebook-gruppen med det slående navnet What fat vegans eat, har vi nemlig funnet ut at laken fra kikertboksene oppfører seg akkurat som eggehvite i bakst. Det er jo helt vilt! Konseptet har vi kalt aquafaba, og det er helt fabelaktig.
Siden jeg oppdaget dette, har jeg laget marengs nesten hver eneste dag. Du tror kanskje at jeg overdriver, men det gjør jeg ikke. Merk at ikke alle boksene fungerer like bra. Vi er mange som sverger til Rema 1000 sine. Er du skeptisk eller får problemer underveis, anbefaler jeg en annen Facebook-gruppe kalt Vegan Meringue – Hits and Misses.
Er det noen som husker hvordan vi klarte oss før Facebook?
Pavlova fra Sykt godt
Ingredients
- 2 dl aquafaba (kikertlake, Rema 1000 sin anbefales)
- 1 ts cream of tartar eller 1 ss maisstivelse
- 2 dl sukker
- plantekrem av kokos, soya eller havre
- melis
- friske bær
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 100 grader under og overvarme. Kle et stekebrett med bakepapir.
- Sil kikertlaken over i en helt ren bolle. Ha i cream of tartar eller maisstivelse. Visp godt og lenge i kjøkkenmaskin eller med håndvisp.
- Ha i sukkeret og visp videre til det er godt og stivt. Visp vel og lenge til du har en skikkelig fast marengs som henger igjen i bollen når du løfter den opp ned.
- Bruk en slikkepott og fordel marengsen utover stekebrettet i en runding, eller annen form om du foretrekker det.
- Tips: Får du marengsblanding til overs, kan du lage pikekyss.
- Sett kaken rett inn i ovnen og stek i 3 timer. Skru av ovnen, sett døren på gløtt og la marengsen stå til ovnen er helt avkjølt. Minst 2 timer.
- Ha bunnen over på et fat når den er avkjølt og stivna.
- Visp krem stiv med litt melis. Fordel utover marengsbunnen.
- Topp med bær og server!
Notes
Flere oppskrifter
-
Vegansk bløtkake
Her har vi den: en skikkelig saftig og smakfull bløtkake, stappfull av syltetøy og pisket krem, og toppet med bær, nøtter og sjokolade. Og det beste av alt? Kaken er helt vegansk.
-
17. mai-pavlovaen
Supergod pavlova med sitronkrem, vanlig krem og friske bær – helt uten egg, fløte og smør!
-
Vegansk pavlova fra “Sykt godt”
Foto: Erik Sæter JørgensenStyling: Annika Herold I anledning 17. mai så spanderer jeg på oss en oppskrift fra boken min “Sykt godt”. Dette er den siste av de ordinære oppskriftene i boka, og du kan veldig gjerne si at jeg sparte det beste til slutt.…
7 thoughts on “Vegansk pavlova fra “Sykt godt””
Leave a Reply
Det står
«Visp krem stiv med litt melis.»
Hvilken krem da?
Mener du Vegansk bunn og (animalsk) fløte på toppen??
Alt vegansk 🙂 “Plantekrem av kokos, soya eller havre”, du kan velge selv hvilken du foretrekker.
Kan denne bunnen stå like lenge tørt som en marengsbunn av eggehvite? 🙂
Ja, lurer på det samme, om jeg kan lage bunnen dagen før?
Jepp, det går fint 🙂 Bare la den stå tørt.
Den kan stå til neste dag. Står den to dager vil den bli mykere.
Brukte Eldorado kikert-vann.. det funket ikke. Alt så lovende ut, men etter tre timer i ovn er marengsen enda kjempe seig. Har laget denne før med Rema sine kikerter, det funket som en kule. Litt skuffet nå. Prøve se om jeg rekker en til for nyttårsdessert..