Klarer vi å få en hel by til å dyrke – og spise – sammen?

Klarer vi å få en hel by til å dyrke – og spise – sammen?

Stavanger er både en litteraturby og en matby. Et nytt kapittel i prosjektet Hele Stavanger leser skal derfor inspirere hele byen til å gjøre mer enn å bare lese sammen. I år skal vi lese, dyrke og spise. Sammen. Boken har blitt til en pamflett (en slags brosyre) i 20.000 eksemplarer, der leseren lærer alt den trenger å kunne for å dyrke og lage mat av fire ulike grønnsaker. I tillegg får publikum frø til å dyrke tre av grønnsakene som er med. Alt helt gratis.

Og det skumleste, villeste og galneste av alt:

I en by stappfull av Michelin- og Bocuse d’Or-kokker, har Gladmat og Sølvberget plukket ut meg til å sette sammen oppskriftene vi skal bruke!

I løpet av mine ni år som kokebokforfatter, har jeg solgt 20.000 bøker. Nå skal altså like mange trykksaker med mine oppskrifter distribueres til løpet av én uke.

Jeg har laget, filmet og fotografert åtte nye oppskrifter til prosjektet.

26 år med bakgrunn

Hvordan dette har kommet i stand?

La oss skru tiden tilbake.

I 1999 ble den første Gladmatfestivalen arrangert, og Gladmat har vokst fram til å bli en stor, viktig og veldig kjekk arena for formidling av mat, året rundt.

I 2008 startet Sølvberget (bibliotek og kulturhus i Stavanger) litteraturformidlingsprosjekt Hele Rogaland leser. Formålet var å gi befolkningen i Rogaland en felles leseopplevelse, samt øke interessen for litteratur fra fylket. I 2023 ville ikke fylkeskommunen videreføre det, men Sølvberget tok eierskap og døpte det om til Hele Stavanger leser.

November 2024.

Gladmat spør om jeg vil ta en prat om et prosjekt. De forteller meg at de har gått sammen med Sølvberget om en ny variant av Hele Stavanger leser, der de rett og slett utvider til Hele Stavanger leser, dyrker & spiser.

De vil lage en pamflett med informasjon og oppskrifter som skal deles ut til hele byen, de vil ha utdelingsdager på Sølvberget, i Innovasjonsparken i Stavanger og på Universitetet i Stavanger. De vil ha temaarrangementer for publikum under Gladmatfestivalen og Ulltrafestivalen.

Og de vil at jeg skal lage oppskrifter.

En ære å bli spurt. Selvfølgelig sa jeg ja.

Slik gikk vi løs på oppgaven

Folkene fra andelslandbruket ByAuk fikk ansvar for selve dyrke-delen av pamfletten, og foreslo at vi skulle gå for squash, grønnkål, sukkerert og potet. Grønnsaker som alle kan få til å dyrke, og som folk kan sette i gang med etter vår lanseringen i månedsskiftet april/mai.

Min jobb var å lage to oppskrifter til hver grønnsak. Oppskrifter som alle kan lage, alle kan like, og som det kan være kjekt å lage sammen hele familien. Jeg brukte ganske god tid på å planlegge og teste, og sammen med festivalsjef Inger i Gladmat landet jeg på et utvalg oppskrifter som er både tilgjengelige og forhåpentligvis litt overraskende.

Råvarene som du ikke dyrker selv, skal du få kjøp på nærbutikken.

Smoothiebowl og quinoaboller med grønnkål selvdyrket grønnkål.

Det har vært en gave å få være med på dette prosjektet – og det viktigste for meg har vært nettopp det å gjøre denne maten tilgjengelig for alle. Jeg håper prosjektet kan bidra til både fellesskap, mestringsfølelse og nysgjerrighet.

Det handler nemlig ikke bare om grønnsaker. Det handler om fellesskap i å lese det samme som både naboer og kolleger. Om å kjenne på mestring, både når sukkerertene spirer – og når barna faktisk liker det de har laget selv. Ikke minst håper jeg at folk blir nysgjerrige på både hva mer de kan dyrke selv – og hva annet de kan lage fra kjøkkenhagene sine.

Jeg håper disse oppskriftene kan være en liten del av den opplevelsen – at noen får lyst til å prøve noe nytt, lage noe sammen, og kjenne litt ekstra på følelsen av: Dette fikk vi til.

Hele Stavanger leser, dyrker & spiser og frø deles ut helt gratis følgende dager:
Mandag 28. april på Innovasjonsparken
Onsdag 30. april på Studentenes hus
Lørdag 3. mai på Sølvberget



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *