Begynn med bønnene. Bruker du tørka må de bløtlegges i et par timer for deretter å kokes møre (sleng gjerne risen oppi samme gryte). Bruker du hermetiske så holder det å sile av laken og å skylle bønnene i litt kaldt vann.
Kok ris etter anvisning på pakken. Sil av vann, pass på å bli kvitt så mye som mulig.
Finhakk løken. Varm opp 1 ss olje til medium/høy varme i en panne. Ha i løk, spisskummen, paprikapulver, chilipulver, hvitløkspulver og røkt paprikapulver. La det surre i noen minutter. Rør inn tomatpuréen og ha pannen av varmen.
Ha bønner, ris og krydderblandingen i en food processor. Kjør du har en ganske grov masse. Ha i havregryn og kjør videre til massen henger godt sammen.
Hell laken av maisen. Vend den inn i bønnemassen. Smak til med salt og pepper. Sett gjerne det hele kaldt en liten stund slik at burgerfarsen setter seg godt.
Før serving former du burgere av massen. Varm opp resten av oljen til medium/høy varme i en stekepanne og stek burgerne gylne, kanskje 3-4 minutter på hver side. Burgerne kan også stekes i ovn. 200 grader i ca. 15 minutter skal holde.
Servér burgerne rykende varme på burgerbrød med tortillachips, avokado og tacosaus - eller annet tilbehør om du foretrekker det.