Vegansk potetpai
Denne melkefrie potetpaien er super til brunsj eller som tilbehør til en flott middag.
Prep Time 20 minutes mins
Cook Time 1 hour hr
Total Time 1 hour hr 20 minutes mins
- 250 g hvetemel gjerne en blanding av fint og sammalt
- 125 vegansk margarin
- 1 ts salt
- 2 ss kaldt vann
Fyll:
- 600 g poteter
- 2 ss olivenolje
- 60 g cashewnøtter
- 2 dl usøtet plantefløte soya, havre etc
- 1 dl vann
- 1 kinesisk hvitløk eller 2 hvitløksfedd
- 1 ts salt
- 1 ss næringsgjær kan sløyfes
- Saften fra en halv sitron
- pepper
- 4 stilker timian
Forvarm stekeovnen til 180 grader, finn fram en paiform som du smører inn med litt olje.
Ha hvetemel, margarin, salt og kaldt vann i en foodprocessor, kjør til du får en rund ball. Spe på med litt mer mel om det trengs. Du trenger ikke vaske foodprocessor, vi skal bruke den igjen til fyllet.
Kjevle ut paideigen og ha over paiformen, evt trykk den ut med fingrene. Prikk i deigen med en gaffel, hell over tørka erter eller tilvarende og sett i ovnen for forsteking (ertene har vi over deigen så den ikke skal ese ut i ovnen. Dette kan sløyfes om du ikke har noe tilgjengelig). Forstek i 15 minutter.
Fyll:
Skrell potetene og skjær de i tynne skiver. Varm opp oljen til medium varme i en stekepanne og stek potetene (dette må du nok gjøre i flere omganger). Legg de over på litt kjøkkenpapir slik at oljen renner av.
Ha nøtter, melk, vann, hvitløk, salt, næringsgjær, sitronsaft, pepper og timian i foodprocessoren. Kjør til det er jevnt. Smak eventuelt til med mer salt og pepper.
Ta paiformen ut av ovnen, fjern ertene. Legg i halvparten av potetskivene, hell sausen over, topp med resten av potetene. Sett formen tilbake i ovnen og bak i ytterligere 35-40 minutter.
Potetpaien smaker skikkelig godt som tilbehør til typiske søndagsmiddager, nøttestek og slikt. Serverer du den til brunsj er den god med bare en enkel salat til.
Keyword poteter, potetpai