Forvarm stekeovnen til 200 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.
Skrell potetene og skjær de i relativt store terninger (lenger på 2-2,5 cm er bra). Fordel disse utover stekebrettet, ha raps- eller solsikkeolje, salt og pepper over og vend det hele sammen slik at alle potetene dekkes av oljen.
Legg også hvitløkene på brettet, disse skal ikke skrelles. Bak i cirka 35-40 minutter, til potetterningene er møre. Vend litt på dem underveis.
Ha basilikum, pinjekjerner, sitronsaft, salt og pepper i en foodprocessor. Sett den på og spe med olivenolje til du har en fin, tyktflytende pesto.
La det hele stå i foodprocessoren til potetene er ferdigbakte. Da tar du hvitløkene ut av ovnen, skjærer et lite hakk i dem og presser innmaten over i foodprocessoren og kjører det hele litt til.
Ha ruccolasalat, poteter og pesto i en stor bolle, vend det hele litt sammen, før du har over på serveringsfat. Potetsalaten er best når potetene er rykende varme, men kan også serveres lun eller kald.