Skjær den ene løken i fire båter, og skjær chilien i to på langs. Ha i en gryte, tilsett også laurbærblad, timian og bønner. Hell over vann slik at det dekker ca. 3 centimeter over bønnene. Kok opp, og skru deretter ned varmen. La det småkoke i halvannen time, eller til bønnene er svært myke. Ta av skummet som legger seg på toppen etterhvert. Sil av bønnene, og ta vare på kokevannet. Kast løk, laurbærblad, timian og chili.
Mens bønnene koker er det greit å starte på cashewsaus, poteter, rista nøtter og eplesalsa. Når du har kontroll på alt det, kan du fortsette med bønnestuingen.
Ha to tredjedeler av bønnene og litt av kokevannet i en kjøkkenmaskin, og kjør til det er grovt blandet. Tilsett så mye vann du trenger for å få den konsistensen du foretrekker.
Varm oljen i en gryte på middels varme. Fres den hakkede løken til den er gyllen og myk. Finhakk hvitløk og ha i. Tilsett krydder, og stek i noen minutter til. Det er viktig at ingenting svir seg. Rør inn bønnemosen, bønnene og tomatene. La det småkoke under omrøring til væsken har kokt inn, og blandingen har tyknet.