Gresskar i hovedrollen

Gresskar i hovedrollen

Visste du at gresskar kan brukes til veldig mye mer enn halloweenpynt?

For ett år siden møtte jeg et menneske som ikke likte gresskar. For meg var det svært graverende, og enda verre ble det da jeg fant ut at vedkommende egentlig ikke hadde gitt det et sjanse på smak – bare latt seg irritere over at det var stress å skjære ut til Halloween, og latt den dårlig assosiasjonen bestemme over smakssansene.

Naturligvis har jeg ikke så mye å gjøre med dette mennesket lenger.

Altså, jeg skal innrømme at jeg aldri har skåret ut et eneste gresskar, så jeg bør kanskje være åpen for at jeg også ville irritert meg over hvor stress det var. Heldigvis er mine erfaringer med gresskar utelukkende smaksrike – og den gode smaken og alle de nydelige rettene råvaren kan brukes i, gjør at gresskar er en grønnsak som bor svært nært hjertet mitt.

Nå på høsten er det norske gresskaret i sesong, og endelig får vi kjøpt det i butikker over hele landet. Spesielt rundt Halloween bugner det nesten over av de oransje og grønne skattene, og plutselig i starten av november selges de uforskammet billig rundt omkring. Dette er en ekstra hyggelig tid for oss som preserverer gresskaret og bruker det i allslags varianter gjennom åreet.

Min store oppfordring til alle, er å benytte dere av alt det gode fruktkjøttet og kjernene, og ikke bare bruke gresskaret til lykt. Det er en nydelig råvare som kan brukes i både middagsretter, desserter og bakst. Smaken er god, søt og mild, og den varme fargen på gresskaret skyldes det høye innholdet av betakaroten (vitamin A). Gresskar er forøvrig kalorifattig, rikt på kostfiber og en kilde til kalium.

Får du ikke spist alt når gresskaret er i sesong, kan du lage gresskarpuré og fryse ned, eller sylte gresskaret og oppbevare det i kjøleskapet (dette er knallgodt til jul).

1
Gresskarpuré
Nydelig puré som du kan bruke i bakst, sauser, supper og ikke minst i pumpkin spiced latte. 
Klikk her for oppskrift
2
Sylta gresskar
Sylte ditt eget gresskar – det blir perfekt til julematen (og julegavene). 
Klikk her for oppskrift
3
vegansk gresskarkjernesmør oppskrift
Gresskarsmør
Smøremykt, nøttefritt pålegg av gresskarkjerner – perfekt på brødskiven, knekkebrød og i sauser. 
Klikk her for oppskrift
4
Gresskarkrydder
En liten disclaimer: dette inneholder ikke gresskar – men er veldig greit å ha til ulike gresskaroppskrifter.
Klikk her for oppskrift
5
Pumpkin spice latte
Høstfavoritt med smak av gresskar, kanel, allehånde, muskat og ingefær. 
Klikk her for oppskrift
6
Gresskarhummus
Smaksrik og proteinrik dipp med gresskar, kikerter, tahini og hvitløk. 
Klikk her for oppskrift
7
Quinoa med ovnsbakt gresskar og friske urter
Nydelig rett som kan serveres både varm, lun og kald. Denne fungerer godt i samspill med ulike småretter, eller som hovedrett – gjerne med litt godt brød og en salat til.
Klikk her for oppskrift
8
Vegansk taco med gresskar
Nydelig tacovariant med ovnsbakt gresskar, søt eplesalsa og cashewkrem.
Klikk her for oppskrift
9
Gresskarsuppe med peanøtter og kokosmelk
En nydelig, fyldig og varmende suppe med smak av Thailand.
Klikk her for oppskrift
10
pasta i gresskarsaus
Pasta i gresskarsaus
Gresskar og salvie utgjør en aldeles nydelig kombinasjon, og sammen med pasta og fløtesaus blir det en førsteklasses middag. 
Klikk her for oppskrift
11
vegansk gresskargryte
Gresskargryte med peanøtter, kokosmelk og grønn curry
Klikk her for oppskrift
12
indisk kikert- og gresskargryte
Indisk gryterett med gresskar og kikerter
Litt lang ingrediensliste – men det eneste som tar litt tid i denne oppskriften er å skjære opp gresskaret. Resten går veldig enkelt.
Klikk her for oppskrift
13
Afrikansk peanøttgryte med spinat, grønnkål, søtpotet og gresskar
Denne afrikanske gryten er skikkelig kremet og stappfull av godsaker. Såfremt du ikke skjærer gresskaret i for store biter så lager du den på en liten halvtime. Smaker kjempegodt med ris eller kremet polentagrøt til.
Klikk her for oppskrift
14
vegansk raratuille oppskrift
Ratatouille med gresskar
Smaksrik rett med masse ulike grønnsaker. Kan serveres som middagstilbehør, men er aller best i hovedrollen. Server i så fall med ris eller quinoa.
Klikk her for oppskrift
15
Gresskarcupcakes
Saftige og smaksrike veganske cupcakes med gresskar, masse godt krydder og en nydelig kremostglasur.
Klikk her for oppskrift
16
Bananbrød med gresskar
Supersaftig kake/brød-hybrid med masse gode smaker fra banan, gresskar, sjokolade og nøtter. 
Klikk her for oppskrift

Flere oppskriftsforslag

  • Gresskar i hovedrollen

    Gresskar i hovedrollen

    Visste du at gresskar kan brukes til veldig mye mer enn halloweenpynt? For ett år siden møtte jeg et menneske som ikke likte gresskar. For meg var det svært graverende, og enda verre ble det da jeg fant ut at vedkommende egentlig ikke hadde gitt…

    Les mer

  • Oppskriftene fra Oslo Vegetarfestival

    Oppskriftene fra Oslo Vegetarfestival

    I helgen fikk jeg holde matkurs på Oslo Vegetarfestival, og det var skikkelig stas. Det er noe helt eget med å møte folk som er nysgjerrige på plantebasert mat og som har lyst til å lære mer. Den entusiasmen smitter! At festivalen i 15 år…

    Les mer

  • Lag ditt eget veganske pålegg

    Lag ditt eget veganske pålegg

    På utkikk etter gode oppskrifter på vegansk pålegg? Her har jeg samlet 11 varianter – fra cashewbasert smørepålegg og hjemmelaget pesto, til søte og salte favoritter som passer til både frokost og kvelds.

    Les mer

  • Ukemeny med masse gresskar

    Ukemeny med masse gresskar

    Det er den skumle tiden på året igjen. Tiden da oppegående, voksne folk plutselig synes det er helt topp å kaste store mengder mat.

    Les mer

  • Tapaskveld

    Tapaskveld

    Alle mine beste oppskrifter på vegansk tapas på ett sted.

    Les mer



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *