Gresskar i hovedrollen

Visste du at gresskar kan brukes til veldig mye mer enn halloweenpynt?
For ett år siden møtte jeg et menneske som ikke likte gresskar. For meg var det svært graverende, og enda verre ble det da jeg fant ut at vedkommende egentlig ikke hadde gitt det et sjanse på smak – bare latt seg irritere over at det var stress å skjære ut til Halloween, og latt den dårlig assosiasjonen bestemme over smakssansene.
Naturligvis har jeg ikke så mye å gjøre med dette mennesket lenger.
Altså, jeg skal innrømme at jeg aldri har skåret ut et eneste gresskar, så jeg bør kanskje være åpen for at jeg også ville irritert meg over hvor stress det var. Heldigvis er mine erfaringer med gresskar utelukkende smaksrike – og den gode smaken og alle de nydelige rettene råvaren kan brukes i, gjør at gresskar er en grønnsak som bor svært nært hjertet mitt.
Nå på høsten er det norske gresskaret i sesong, og endelig får vi kjøpt det i butikker over hele landet. Spesielt rundt Halloween bugner det nesten over av de oransje og grønne skattene, og plutselig i starten av november selges de uforskammet billig rundt omkring. Dette er en ekstra hyggelig tid for oss som preserverer gresskaret og bruker det i allslags varianter gjennom åreet.
Min store oppfordring til alle, er å benytte dere av alt det gode fruktkjøttet og kjernene, og ikke bare bruke gresskaret til lykt. Det er en nydelig råvare som kan brukes i både middagsretter, desserter og bakst. Smaken er god, søt og mild, og den varme fargen på gresskaret skyldes det høye innholdet av betakaroten (vitamin A). Gresskar er forøvrig kalorifattig, rikt på kostfiber og en kilde til kalium.
Får du ikke spist alt når gresskaret er i sesong, kan du lage gresskarpuré og fryse ned, eller sylte gresskaret og oppbevare det i kjøleskapet (dette er knallgodt til jul).
















Flere oppskriftsforslag
-
Gresskar i hovedrollen
Visste du at gresskar kan brukes til veldig mye mer enn halloweenpynt? For ett år siden møtte jeg et menneske som ikke likte gresskar. For meg var det svært graverende, og enda verre ble det da jeg fant ut at vedkommende egentlig ikke hadde gitt…
-
Oppskriftene fra Oslo Vegetarfestival
I helgen fikk jeg holde matkurs på Oslo Vegetarfestival, og det var skikkelig stas. Det er noe helt eget med å møte folk som er nysgjerrige på plantebasert mat og som har lyst til å lære mer. Den entusiasmen smitter! At festivalen i 15 år…
-
Lag ditt eget veganske pålegg
På utkikk etter gode oppskrifter på vegansk pålegg? Her har jeg samlet 11 varianter – fra cashewbasert smørepålegg og hjemmelaget pesto, til søte og salte favoritter som passer til både frokost og kvelds.
-
Ukemeny med masse gresskar
Det er den skumle tiden på året igjen. Tiden da oppegående, voksne folk plutselig synes det er helt topp å kaste store mengder mat.
-
Tapaskveld
Alle mine beste oppskrifter på vegansk tapas på ett sted.



