Banandessert
Dette er en aldeles nydelig banandessert som består av bananpudding, bananskiver, pisket krem og revet sjokolade. Helt perfekt for alle som liker banan. Ekstra kjekt om du har bananer som begynner å bli brune liggende! Spesielt puddingen blir ikke noe bra med grønne bananer.
Arbeidstittelen for denne oppskriften var “banoffee-pudding”. Banoffee brukes om ulike desserter og bakst der banan og toffee, eller karamell, spiller en sentral rolle, ofte sammen med pisket krem. I denne varianten dropper jeg rett og slett toffeen (null sammenheng med at jeg glemte å kjøpe karamellsaus), og kjører på med sjokolade istedenfor. Og sjokolade dere? Aldri feil!
Dette ble rett og slett knallgodt, og alle glassene ble skrapte.
Variasjonsmuligheter
Selv om denne banandesserten er veldig god som den er, går det alltid an å kjøre det opp litt. Vil du ha mer sjokoladesmak? Dropp bananen i puddingen, ha i 1 ss maisstivelse mindre, og ha i 50 g smeltet sjokolade. Vil du heller gå for min originale plan med karamell? Dropp sjokoladen på toppen og erstatt den med en god del vegansk karamellsaus.
Vegansk banantrifle
Ingredients
- 2 bananer godt modne
- 3 ss maisstivelse
- 0,5 dl sukker + ekstra til kremen
- 0,5 ts vaniljepulver/ren vanilje
- 4 dl kokosmelk eller annen plantemelk
- 2 dl plantefløte til visping
- 50 g melkefri sjokolade
Instructions
- Finn fram en 4 porsjonsskåler eller 1 litt større skål som tåler å få kokende væske hellet over i seg.
- Skrell den ene bananen, og mos innmaten godt. Ha i en gryte, og rør inn maisstivelse, sukker og vanilje. Prøv å få det så jevnt som mulig. Hell i melken, visp godt sammen, og la det hele koke opp under visping. Etter noen minutter med koking vil blandingen tykne. Kok et par minutter til, ha deretter gryten av varmen.
- Fordel den tyktflytende massen over i skåler.
- Jeg brukte glass her, og i frykt for at de skulle knuse lot jeg puddingen avkjøles litt i gryta. I tillegg holdt jeg glassene rett over dem, slik at dampen dekket innsiden av dem. Deretter helte jeg over puddingen. Dette lærte jeg for hundre år siden på heimkunnskapstimen, og jeg aner ikke om det funker. Bruker du noe som garantert tåler varme er det bare å helle rett i.
- Avkjøl puddingen, da stivner den mer. Før servering skjærer du den andre bananen i skiver, pisker fløten (og eventuelt litt sukker) til stiv krem, og river eller hakker sjokoladen.
- Topp puddingen med bananskiver, krem og sjokolade. Servér med en gang – eller la banandesserten stå i kjøleskap i opp til et døgn.
Flere oppskrifter
-
Tilslørte bondepiker
Jeg er ikke helt sikker på at jeg elsker navnet “tilslørte bondepiker”, men innholdet i retten er så godt det kan bli, spør du meg. Eplemos (fra hagen!), pisket krem og stekte brødsmuler (restemat!) legges lagvis i glass, og sammen blir det rett og slett…
-
Bakte plommer
Kjempegodt som topping på f.eks. pavlova, eller servert som dessert sammen med vaniljeis.
-
Plommegrøt
Nydelig tradisjonsdessert som du lager på overraskende kort tid.